В следващите няколко дни Пловдив официално ще избере нов омбудсман. Кандидатите за позицията бяха осем, като сред тях е и действащият и в момента - Борислав Стаматов. Точно прреди изслушванията беше отстранен един от кандидатите - философът-блогър Ангел Грънчаров.

"Кандидатурата ми беше отхвърлена, защото не дадох оригиналната си трудова книжка, а справка за стажа си. Смятам, че това е глупост. Някой пак не си е свършил работата", заяви бившият учител по "Философия". 

Грънчаров настоява за организиране на нов конкурс, тъй като подозира, че част от кандидатите са политически обвързани.

"Конкурсът беше опорочен и политически, и документално. Бившият председател на Общинския съвет все още е в "Ние, гражданите". Това не е редно. Не съм писал жалба и до настоящия омбудсман, защото негови приятели ще я преглеждат. Няма смисъл. Необходимо е да се организира нов конкурс."

Всъщност като кандидат за омбудсман Грънчаров трябва да бъде по-прецизен , не само по отношение на документите, с които работи , но и с твърденията си. Бившият председател на Общинския съвет Савина Петкова не е член на "Ние , гражданите", а е членувала в партията "Движение България за гражданите" . В изискванията на конкурса няма ограничение за кандидатите, които могат да членуват в различни политически формации. 

По процедура в едномесечен срок от избора на Общинския съвет лице, което при избирането му за обществен посредник заема длъжност по ал. 2 или членува в политическа партия или синдикална организация, подава молба за освобождаването му от заеманата длъжност, съответно от членство и уведомява писмено за това Председателя на Общинския съвет.

Изслушванията на седемте кандидати започнаха в понеделник, 27 септември. За избиране на омбудсман са нужни минимум 2/3 от вота на общинските съветници, тоест, поне 34 гласа.