Коронавирусът е голям имитатор. Освен типичните клинични симптоми за остра респираторна инфекция, напоследък имаме и много случаи с инсулти, засягане на нервната система, диериен синдром, обриви. Клиниката се разнообразява и просто трябва да мислим за коронавирусната инфекция. Това каза шефът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги” доц. Олиана Бойкинова.

Тя обясни, че коронавирусът може да засегне всички органи и това да даде съответната клинична картина. Много често основната причина хората да потърсят медицинска помощ е друго заболяване и на този фон трябва да се направи точна диагноза.

В момента в най-тежко състояние са 16 пациенти, които са настанени в интензивния сектор към Клиника по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ). Други 104 със среднотежки форми на COVID-19 са в Инфекциозна клиника.  

„В нашата клиника се лекуват пациенти с тежки и среднотежки форми на коронавирусна инфекция. Част от тях се нуждаят от неинвазивна вентилация. Бройката е много динамична, но почти винаги леглата ни са запълнени”, посочи доц. Бойкинова.

Според нея ваксината е основният механизъм да се предпази населението и да се спре инфекцията.

Зам.-директорът на УМБАЛ „Св. Георги” доц. Момчил Мавров пък съобщи, че до средата на зимата ще бъдат разкрити нови 75 легла за лечение на пациенти с коронавирус. 20 от тях ще бъдат за интензивно лечение.

Сега университетската болница разполага с 381 легла за COVID болни. 138 от тях са в базата на бул. „Васил Априлов”, останалите – в различни отделения, където пациенти с други заболявания имат и придружаващ COVID-19.

„В момента се строят два нови стационара. Също така южната страна на административния блок на Клиниката по инфекциозни болести ще бъде преустроена в Интензивно отделение за лечение на по-тежките случаи с COVID-19. Към момента се строят и четири асансьорни шахти с четири асансьорни съоръжения към тях към всеки един от блоковете, които ще позволят придвижването на персонал, пациенти и апаратура между етажите. С това очакваме да се облекчи работата на нашите медици”, подчерта доц. Мавров.

Дариха респиратори и маски за 1 млн. лева на три пловдивски болнициНякои от апаратите ще влязат в употреба още днес