15 апарата за обдишване  и 100 000 медицински маски от най-висок клас FFP2 получиха три пловдивски болници. Дарението от фирмата BTL Industries е на стойност 1 млн. лева. То ще бъде разпределено между Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Свети Георги“ и двете общински болници - МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Свети Панталеймон“. 10 от респираторите получи  тази сутрин Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, а на дарените присъстваха кметът на града Здравко Димитров, зам.-кметът Стефан Стоянов, изпълнителният директор на BTL Георги Петков, зам. изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Момчил Мавров и шефът на Инфекциозна клиника доц. Олиана Бойкинова.

„Изказвам изключителна благодарност към всички български лекари, медицински сестри и санитари, които се грижат за нас и нашите близки. Тези хора могат да се нарекат герои. Нашата мотивация е дори един човешки живот да бъде спасен, ще е достатъчно“, каза при връчването на респираторите Георги Петков.

Доц. Бойкинова благодари на дарителите и припомни, че клиниката още от първия ден на пандемията е на първа линия в борбата с вируса и е основно звено за лечение на тежко болни пациенти, които се нуждаят от кислородотерапия. Тя посочи, че в момента колегите й се обучават да работят с новите апарати и още до края на деня те ще бъдат използвани.

Кметът Здравко Димитров, който преболедува коронавирус, пък призна, че преди три седмици самият той е трябвало да използва такъв апарат.

„В днешната борба, медиците пишат новата ни история. Коронавирусът е един невидим противник и трябва да отдадем заслуженото на лекарите на първа линия“, каза той и връчи грамота „Посланик на доброто“ на изпълнителният директор на BTL Георги Петков.