Допълнителни 799 000лв. за подпомагане на бенефициенти от територията на община Марица влизат в Стратегията за местно развитие след подписаното на 30.11.2021г. допълнително споразумение между МИГ-Община Марица и управляващите органи на финансиращите програми.

Най-голямата част от допълнителния финансов ресурс – 600 000лв., ще бъде добавена в мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Това ще даде възможност да се изгради инфраструктура, която ще бъде в полза както на местните жители, така и на бизнеса. Към настоящия момент община Марица като основен бенефициент по мярката изпълнява общо 5 проекта за изграждане на инфраструктурни обекти в селата Граф Игнатиево, Бенковски, Строево, Войводиново, Скутаре и Труд.

Средствата за стопанския сектор в размер на 139 000лв. са насочени към мярка 6.4.1 „Инвестиции в неземеделски дейности“. Мярката има за цел да подпомогне  инвестиции в неземеделски дейности, които са насочени към развитие на услуги във всички сектори (например: грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни дейности и услуги базирани на информационни технологии и др.), производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление, развитие на занаяти (включително предоставяне на услуги, свързани с участието на посетители в занаятчийски дейности) и други неземеделски дейности.

Допълнителните средства за проекти на бенефициенти от нестопанския сектор в размер на 60 000лв. се добавят в мярка М01 за  финансиране на дейности, насочени към съхраняване, развитие и популяризиране на местната идентичност и култура. Към настоящия момент чрез МИГ-Община Марица се финансират общо 6 проекта на местните читалища в селата Труд, Бенковски, Калековец и Войводиново. Предстои сключването на договори за финансиране на още 3 проекта на читалищата в селата Маноле, Рогош и Костиево. Община Марица като бенефициент по мярката също изпълнява 3 проекта с културна насоченост. Допълнителният финансов ресурс ще даде възможност за финансиране на още най-малко 3 проекта за съхраняване, развитие и популяризиране на местната идентичност и култура.

Приемите по мерките с допълнително финансиране предстои да бъдат отворени през 2022г.

СНЦ „МИГ-Община Марица“ съдейства на потенциалните кандидати от територията на община „Марица“ и работи активно за реализацията на възможности за развитие на местния бизнес, повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, подобряване качеството на живот, осигуряване на възможности за заетост. Сдружението работи за подобряване на конкурентоспособността на типични и уникални местни продукти, за увеличаване на възможностите и подобряване на механизмите за активиране на местната общност в полза на местното развитие, както и мотивиране участието на местните лица в развитието на района, за гарантиране изпълнението на местни инициативи отдолу-нагоре.