С близо 6% е спаднал броят на хоспитализирани пациенти с COVID  в Пловдив и областта. Това обяви областният управител Ангел Стоев преди началото на заседанието на  Областния кризисен щаб.

„Причината за този спад се дължи на началото на учебната година и скокът на заразени ученици. Те не са в рискова група и повечето от тях са само заразоносители. Затова имаме близо 6 на 100 спад в болниците”, обясни Стоев.

Той заяви още, че към момента в областта имаме още 262 свободни легла в COVID структурите. По думите му в града под тепетата няма криза с местата за настаняване и системата се справя сравнително спокойно на фона на по-тревожната ситуация в страната.

Областният управител още веднъж отправи апел към пловдивчани да обмислят позитивите на ваксинацията и обоснова мнението си с пример Великобритания, където над 68% от населението имат 2 игли. Той посочи, че на Острова от 31 000 нови случаи на дневна база, 6700 влизат в болници. От тях 800 попадат в интензивните, а смъртните случаи са не повече 30 души за 24 часа.

„Само в Пловдив и областта имаме по-висока смъртност. За изминалия месец от 164 жертви на коронавирус, 157 са били без ваксина. Останалите са били с тежки придружаващи заболявания и едва един от тях е бил без такива. Нека хората се замислят върху това”, каза Стоев.

Той припомни, че все още сме далеч от тъмночервената зона, а градовете с най-висока заболеваемост в областта са Пловдив, Карлово и Перущица.

В момента тече заседанието на Областния кризисен щаб, в рамките на което членовете му ще направят анализ на здравната система в областта и ще разгледат възможните варианти за провеждане на изборите. След това ще вземат решение какви ще бъдат новите мерки срещу разпространението на COVID в областта.

Очаквайте подробности!