Българските зеленчуци са на изчезване. Зеленчукопроизводителите излизат на протест с искане за подкрепа на сектора.

Междувременно, от провеждането на Консултативния съвет по зърното преди около 10 дни до днес, зърнопроизводителите нямат яснота как ще изглежда обявената от държавата процедура по изкупуването на зърното.

"Днешното състояние на зеленчукопроизводството и селското стопанство е резултат на 20-годишна политика на управляващите. До десет години българските плодове и зеленчуци ще бъдат екзотика. Дори в момента по-голямата част е внос", това каза пред Нова нюз Мариана Милтенова от Асоциация зеленчукпроизводители.

Тя прогнозира, че български плодове и зеленчуци в скоро време ще има само в градините на бабите.

За Мариана Милтенова е нужна нова национална политика за сектор плодове и зеленчуци, включваща поредица от стъпки - подпомаганетода се получават на база стопанство, не на хектари, справяне със сивия сектор, намаляване на ДДС и редица други мерки

Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зрънопроизводителите, заяви, че ситуацията със зърното не се е променила. 

"Складовете не са налични, никой производител няма възможност да складира държавен резерв. В България има стока, която е излишна. Няма продоволствен проблем. Неоправдана беше интервенцията на държавата", смята тя.