Остров Адата е един от нешлифованите диаманти на Пловдив. Преди повече от 100 години той е бил сред любимите места на пловдивчани, където те са  провеждали събори и пикници край реката.  От десетилетия обаче той е занемарен и пустеещ, а внимание за възможностите му бе  обърнато едва през 2019 година, когато той стана част от  апликационната форма за Европейска столица на културата.

За съжаление, ЕСК 2019 единствено припомни на пловдивчани за своята забравена перла, тъй като така и не се проведе събитие на него.

Въпреки това бъдещето на острова отново ще бъде поставено на общественото внимание на пловдивчани от новия му собственик. През 2020 година пловдивският бизнесмен Ангел Куков купува острова от наследниците на Константин Хаджикалчев, който е бил един от най-богатите българи по онова време. Куков притежава 75 дка от моста, като другите 15 дка са общинска собственост и част от сервитута на моста.

Предприемач от Пловдив купи остров АдатаОстровът трябва да остане на пловдивчани, рано е за инвестиционни намерения, коментира бизнесменът

Пловдивският бизнесмен иска да направи първата крачка във възраждането на острова като място за хората. Чрез фирмата си „Олимпия парк” той е започнал процедура по урегулиране на част от острова.  Досега пространството никога не е имало подробен устройствен план.

„Искаме да издадем ПУП – План за регулация на 65 дка, които са от западната страна. В момента правим всички нужни проучвания, както и фитосанитарна оценка. Идеята ни е да има пешеходна връзка от северната страна на Марица до острова, като се направи пешеходен мост”, обясни пред TrafficNews Ангел Куков. 

Имотът в Общия устройствен план е за озеленяване.

„Все още нямаме конкретно намерение, искаме да чуем пловдивчани какво мислят за бъдещето на острова. Ще направим  обществени обсъждания, ще съберем мнения на експерти, като ще бъдат разисквани различни концепции. Със сигурност искаме да е място, където пловдивчани да прекарват свободното си време за рекреация, отдих и забавления”, каза Куков.

На въпрос дали може да се  премести там „Акваленд” или да се изгради подобен комплекс, собственикът на острова каза, че е твърде рано да  се даде категорично мнение.

„Да преместим „Акваленд” на Адата? Това е основната ни идея, като бъдещето ще покаже дали е възможно. Със сигурност искаме на острова да има атракции и места за забавления на децата, не само „Акваленд”, но и други подобни зони”, каза Ангел Куков.