15 души дариха кръв само за два часа в центъра на Пловдив. Кампанията е по повод днешния Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител и се организира от Районния център по трансфузионна хематология съвместно с Община Пловдив. Мобилният кабинет по кръводаряване, разположен на ул. „Емил Де Лавеле”, ще остане и в следващите два дни. А очакванията на медиците са поне по 20 души да се включат в кампанията във всеки от дните.

„Тази инициатива за мен е нещо много ценно. Знаете, че наличието на необходимите кръв и кръвни продукти е в основата на всички реанимационни мероприятия. И неслучайно мотото на кампанията е „Дарена кръв - спасен живот”, коментира пред TrafficNews директорът на Дирекция „Здравеопазване“ на общината д-р Калин Калинов.

Той припомни, че началото на инициативата миналата година бе поставено лично от кмета Здравко Димитров. Тази година той отново имал желание да се включи, но в момента не е възможно, тъй като се възстановява след операция на тазобедрената става. За сметка на това обаче много служители от градската администрация ще участват в кампанията. Д-р Калинов също ще дари кръв по-късно днес или утре.

„Смятам, че личният пример е много важен. Затова и кампанията не се провежда  на затворено, в някой от кабинетите в общинските лечебни заведения. Защото е важно да афишираме с този изнесен център пред пловдивчани смисъла на всичко това и най-вече да дадем личен пример от страна на общинската администрация. Всеки един човек, назначен на работа в общината, освен че има преки задължения, е ангажиран и с обществена дейност. Всички знаем колко важно е кръвопреливането. Много често то е в спешен порядък, наистина се спасява човешки живот”, посочи д-р Калинов.

Вследствие на извънредното положение и пандемията от COVID - 19, броят на безвъзмездните кръводарители в страната драстично е намалял. Районният център за трансфузионна хематология също отправи апел към гражданите да подпомогнат  лечебния процес на нуждаещите се пациенти. Те напомнят, че кръводаряването е полезно, а манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя. Взетата кръв се възстановява от организма за три-четири седмици, без да са необходими допълнителни мерки и усилия от кръводарителя.  

До този момент няма създаден общодостъпен, качествен аналог или заместител на кръвта.