Загиналият в Стара планина 26-годишен лекар Марио Шкодрев е подценил условията в планината и надценил собствените си възможности. Това е мнението на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев.  

Както TrafficNews.bg съобщи, два дни продължиха издирвателните мероприятия за търсенето на изчезналия на 10 декември турист. За съжаление вчера следобед той бе открит мъртъв. Мъжът е изчезнал около 18:00 часа на 10 декември.

В спасителната акция са се включили над 30 спасители от Карлово, Сопот, София, Банско, Троян и Ловеч.

„Знам, че е направил грешка, като е тръгнал много късно – около 16 ч. в понеделник, по маршрут, който трае между 3 и 4 часа в зависимост от атмосферните условия. Въпреки предупрежденията на хижаря на хижа „Добрила”, той си е предприел това, което си е наумил”, посочи Нешев.

Вижте мястото, където бе открито тялото на изгубилия се турист СНИМКИ+ВИДЕОМъжът изчезна на 10 декември, два дни спасителни екипи го издирваха в Стара планина

„Според нас не е имал шанс и още първата нощ и сутрин се е случило всичко”, допълни той пред БТВ.

По думите му през цялото време на акцията във високите части на планината температурите са били доста под нулата, със силен вятър и гъста мъгла, а от северната страна снежната покривка е 30-50 см.

Нешев допълни, че това е била една от най-тежките акции за спасителните през този сезон, с много неясни моменти, малко информация и тежки условия в планината.

„Сигналът постъпи при нас в 19:30 ч. в понеделник. Единствената информация, която имахме, беше, че момчето е тръгнало неизяснено точно откъде в началото в посока хижа „Амбарица”. Постепенно успяхме да съберем повече информация, включително и чрез мобилните оператори. Когато ни подадоха сигнала, че той бедства в планината, на практика имаше един контакт с него около 22:30 ч. чрез 112. При много лоша връзка успяхме да разберем само, че е добре, че не мръзне и не е мокър. Дадохме му съвет какво да прави, след което връзката прекъсна и така и не получихме повече възможността да говорим с него”, разказа Нешев.

Млад лекар е загиналият в Стара планина турист СНИМКАВ неделя той е щял да навърши 27 години

„Във вторник по обяд успяхме да достигнем до информация, че всъщност е тръгнал от хижа „Добрила”, което беше изненада за нас, защото ние знаехме, че е тръгнал от Карлово, през хижа „Хубавец”. Това ни насочи в друга посока. Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му. Така насочихме усилията си в нов район, който на практика ни доведе до намирането на тялото му”, каза още директорът на Спасителната служба.

„Това, което ни забави и затрудни, беше, че от една страна, имахме информация, че се намира от северната страна на билото, от друга страна, последният му есемес до хижарката показваше, че е бил от южната страна на билото. Наложи се да разделим екипите – едните от юг, другите – от север, което до голяма степен забави операцията”, отбеляза той.