Община Марица официално се сдоби с компостираща система за зелени и биоразградими отпадъци, която предстои да заработи от утре. Това стана ясно на заключителната пресконференция, в която участие взеха кметът на общината Димитър Иванов и заместник-кметът инж. Петър Минков.

„Проектът се осъществява по административен договор за безвъзмездна финансова помощ. Той бе от голямо значение за общината, ние сами се справихме, кандидатствахме и спечелихме проекта.  Това отне много време и усилия, но е едно успешно партньорство между местната и държавна власт”, коментира кметът на община Марица Димитър Иванов.

Основната цел на проекта е свързана с намаляване на количеството депонирани зелени и биоразградими отпадъци, генерирани на територията на общината чрез въвеждане на система за разделното им събиране и рециклиране, разясни той.

„Целта ни е да опазим околната среда, като намалим битовите отпадъци. Ние сме голяма община с общо 19 населени места, а към настоящия момент в периода на пролетта и есента,  над 50-60% са растителни отпадъци”, обясни кметът и добави:

„Имаме достатъчно техника, имаме готовност при необходимост да закупим още, за да се извозва сметта по график  и компостът да се оползотворява”. Планът е отпадъкът да се събира с чували, който да се транспортират до инсталацията чрез трактори.

Общата стойност на проекта възлиза на 5 293 998,37лв. с ДДС. В тази стойност е включено и финансирането от ОП „Околна среда”, наброяващо 3 953 372.74 лв. безвъзмездна помощ.

Целевата група са всички жители на територията на община Марица. Капацитетът на системата е 6200 тона годишно,  като в това число влизат домакински отпадъци и тези от зелените площи на общината.

„Най-големият бонус за населението е, че за поредна година не предвиждаме увеличение на данък смет”, добави кметът.

Предвижда се намаляването на боклука да възлиза на 4000 тона на година.

„Ако постигнем поставените цели, трябва да намалим с 4000т. от отпадъка, който депонираме в Цалапица и Шишманци. За отчисленията това са близо 328 000 лв. и около 100 000 лв. за депониране. Общо стойност от близо 450 000 лв. годишно ще се спести”, коментира зам.-кметът инж. Петър Миланов.

Кметът на „Марица” поясни, че компостът ще бъде оползотворен за нуждите на общината– за поддържане на градини, паркове, площадки. След време, коментира той, е възможно част от него да бъде предложен на местни инвеститори и земеделски производители.

На пресконференцията стана ясно, че локацията на компостиращата система– село Ясно Поле,  местност „Чарлъшки ливади“, е изцяло съобразена с разположението на къщите на жителите на населеното място. Не се предвижда те да станат потърпевши от неприятни миризми и други негативи. Кметът добави, че технологията на системата максимално предпазва от разнасяне на вредни емисии и миризми в атмосферата.

Предвиден е контрол при нарушения, който ще се извършва от инспектори в областта, упълномощени да пишат актове и фишове, обясни Димитър Иванов.