Договор за сътрудничество и побратимяване между община „Родопи“ и турската община Биледжик бе подписан на официална церемония. Делегацията от Турция,  водена от  кмета на Биледжик Мелек Мъзрак Субашъ посрещна кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. Двете страни сложиха своите подписи под споразумението.

Инициативата е в партньорство със Сдружение „Бултиш - Дружество на български и турски бизнесмени“.

"Днес ние поставихме началото на възможностите за културен обмен и икономически взаимоотношения между нашите две общини, показваме пътя и начина  за  партньорство в областта на туризма, търговията, така и в реализацията на бъдещи съвместни проекти. Сигурен съм, че ще намерим добра почва за дългосрочно сътрудничество и по отношение на  бизнеса. Убеден съм, че от днес ние създаваме не само сътрудничество, но започваме да градим и добро приятелство“, каза кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

В приветствието си кметът на Биледжик  Мелек Субашъ подчерта, че община „Родопи” е с потенциал за развитие в туризма, а двете общини споделят еднакви ценности  в сферата на социалната политика и образованието.

„Ние работим в тази насока и опитът ще е много ценен за нас“, каза още Мелек Субашъ.

По рано през деня гостите от Турция посетиха интермодалния терминал в района на ЖП гара Тодор Каблешков, село Златитрап. Той е единствен на територията на страната и е най-пряката връзка за бизнеса между България и Турция.

Договорът за побратимяване е втори за община „Родопи“, след като през лятото на тази година беше подписано споразумение с италианската Барчелона Поцо ди Гото.