Жители и собственици на имоти в Дедево пропищяха заради препълнени контейнери и инициираха протестна подписка, с която настояват за по-отговорно отношение от фирмата, която извозва отпадъците им. От частното дружество обаче твърдят, че проблемите с мръсотията имат съвсем друг корен. 

Планинския район около Дедево има малък брой постоянно население. Проблемите с преливащите контейнери в местността се отключват предимно в топлите месеци, когато собственици на вили започнат да ги посещават. За почистването пък е отговорна фирмата КМД, която има сключен договор с община „Родопи“. Спрямо него тя има ангажимент през зимата да извози боклука от Дедево на всеки две седмици, а през лятото – всяка седмица по веднъж. 

През този месец обаче камион се е качил един път – навръх Националния празник. Предполага се, че следващото освобождаване е трябвало да стане около 17 март, но  сметоизвозваща техника така и не ги посетила, твърдят жители на Дедево. Към днешна дата "бобрите" преливат, а отпадъци са пръснати навсякъде около тях. 

Местните призовават за изпълнение на графика: "През февруари камионът на КМД извози боклуците едва от половината селски контейнери. Станало така, понеже аварирал, защото вместо зимни гуми бил „обул“ галоши, видяха бдителни дедовчани. А през март „бобрите“ са били почистени само веднъж, но не и на 24 март, както е по график", се казва още в писмо, изпратено до медиите от живеещи в Дедево. 

Те отдават лошата поддръжка на нарушена комуникация между кметския наместник Иван Арамазов и служители на „КМД“. За това твърди и самият Арамазов в свое писмено обръщение до управителя на сметоизвозващата фирма.

„Според договора би следвало и да се почиства и около контейнерите, след като ги изпразнят в камиона. Но не би! Те дори не си правят труда да върнат „бобрите“ на съответните им места. След тях контейнерите остават „куци“ – без някое и друго колело, без капаци – те биват смачкани и захвърлени встрани. И много, много разнородни боклуци, изпаднали от камиона, се трупат след всяко „сметоизвозване““, посочват още местни.

Съвсем друга позиция обаче заема управителят на фирмата, която обслужва района. Никола Иванов заяви пред TrafficNews, че са изрядни в спазването на графика. Тяхна техника обаче се качвала много трудно до Дедево и Равнища, твърди той, където има инсталирани общо 46 контейнери за смет.

„Ние обслужваме района от 15 години насам. За нас нарушената инфраструктура там представлява голям проблем. Сами разбирате какво се случва, когато 14 тона машина се движи по кален път без асфалт. Затова изчакваме по-добри атмосферни условия, за да извозим отпадъците“.

От това обаче става ясно, че фирмата все пак не спазва графика, а се води по свой собствен - удобен спрямо метеорологичните условия. Иванов даде пример с цитирания от гражданите случай, при който техен камион е затънал, а за издърпването му се е наложила намеса на специализирана техника. „Разходите, които се платиха за извънредната процедура, бяха толкова големи, че се равняват на 2-месечно обслужване на региона“, допълни управителят на КМД.

Той обаче е категоричен, че собственици на имоти, които прииждат в топлите месеци, трябва да вземат отношение при опазване на околната среда, като предложи да хвърлят отпадъците си на друго място:

Всеки се качва с няколко пазарни торби, за да изкара хубав уикенд горе на Дедево. Тези покупки са направени в Пловдив, където веригите магазини плащат данъци за сметообслужването. Гражданите – изяждат и изпиват това горе, а след това го изхвърлят в контейнерите на Дедево. Така само за уикенд се препълва капацитета им. Но информационни кампании по този повод не се правят. Хората трябва да знаят, че и техните усилия могат да спомогнат за опазване на чистотата. Съответно могат торбите, които са купили от Пловдив, да транспортират обратно и да изхвърлят в район, който се обслужва по-често“, категоричен бе Никола Иванов.

 

Обръщение на кметския наместник към фирмата: