Със засаждане на ела в двора на МБАЛ „Свети Панталеймон“ стартира инициативата по опазване качеството на атмосферния въздух на Пловдив. Кампанията „Посади дърво-дишай дълбоко“ по идея на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ предполага изграждането на т.нар. „зелена система“. Експерти ще разглеждат и уплътняват  със зелена растителност пространствата пред училища, детски градини и ясли, лечебни заведения и обществени сгради.

Ще използваме момента, в който се прави бюджета на Пловдив за 2022г., за да прегледаме състоянието на поливната система. На много места ние имаме зелена растителност, но липсата на поливна система я унищожава или не постигаме този ефект, който ние търсим“, заяви инж. Анести Тимчев.

Ще бъде създадена и гражданска доброволческа инициатива за възстановяване на зелената система на града. Към тях ще бъдат включени и хълмовете, преглед и възстановяване на растителността.

„Още преди 8 години е започнало озеленяването в парка на болница „Свети Паталеймон“. Над 550 дървета са засадени, ще бъдат предоставени още от вида чинари и ели. Продължаваме да работим с ръководството на лечебното заведение. Предстои засаждане и в Кожния диспансер, Онкодиспансера и в Центъра за детско психично настаняване. Дърветата са наше производство“, заяви пред журналисти директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

Предоставени са няколко дървесни вида до различни райони на Пловдив , в това число Тракия и Източен. На пролет ще продължи засаждането в останалите болници, а в края на декември 2022 кампанията по озеленяване ще приключи.

Част от общата програма на Пловдив бе и съставянето на Обществен съвет по качество на атмосферния въздух, напомни инж. Тимчев и допълни:

„Битката за чистия въздух ще бъде изключителна. Той е еднакво мръсен за всички н. ние сме длъжни да впрегнем енергията на обществото , за да можем да решим този въпрос. Много се надявам да успеем да усвоим чуждестранни модели на страни като Швеция, Италия и Германия за справяне с проблема. 10 чиновника няма да решат този въпрос. Трябва всички да се включат в процеса по опазване на околната среда. Всяка идея, която се появи, ще знаете за нея“.