Много сме щастливи, защото това ни дава още по-голям ентусиазъм и доказа, че ние хората с увреждания можем да дадем нещо на обществото“, каза на откриването на първия физически магазин на ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ отговорникът на шивашкото ателие Мария Зехтинска.

Общинското социално предприятие за хора с увреждания има общо три арт ателиета, а в магазина са изложени за продаване смесени артикули – стъклодумни, текстилни и керамични. Всички изделия са изработени изцяло от хората с увреждания, а целта на магазина не е само качествена интеграция на хората, но и общинското предприятие да продължи развитието си. Към момента там работят 27 души с различен тип увреждания, а с работата си в ателиетата всички те биват обучени на занаяти и умения, чрез които да се чувстват полезни за обществото, поясни директорът на общинското социално предприятие Ванина Костадинова.

„Всичко тук е направено с много любов. Днес се случи най-важното – хората с увреждания намериха място, където да докажат, че умеят да бъдат пълноправни членове на нашето общество. Много благодаря на Величко Родопски и Георги Титюков, които са в основата на създаването на това“, сподели Костадинова.

Скоро ще бъде открит още по-голям магазин в Капана, в който ще има и работилница. Надяваме се така да успеем да интегрираме още по-голям брой хора в неравностойно положение“, сподели заместник-кметът по финанси  Величко Родопски, който присъстваше на самото откриване. Заедно с него лентата преряза и зам.-кметът по социална политика Титюков. 

Обектът е локализиран в пешеходния подлез на бул. „Цар Борис III Обединител“ до хотел „Тримонциум“, където всички могат да закупят изделията. В края на събитието посетители също се включиха в каузата, като си закупиха торбички, керамички чаши с важни символи за Пловдив и още много други. Съвсем скоро ще бъде реализирано откриването и на онлайн магазин, където ще могат да бъдат разгледани и закупени всички артикули, изработени от хората със специфични потребности.