Стотици пловдивчани се евакуираха от жилищни и административни сгради след силното земетресение, което удари Пловдивска област. То бе с епицентър Садово и магнитуд 4,8 по Рихтер и бе усетено дори при ниските етажи в Пловдив.

Секунди след 15:30 улиците се напълниха с хора. Пред входовете на високите блокове в Пловдив и към момента е пълно с разтревожени граждани. Живеещи в 22-етажните  Преспи в „Изгрев“ разказват, че са усетили земетресението изключително силно. В някои апартаменти са падали предмети, но няма силни поражения.

Майка, която около 30 минути след труса все още е пред блока на ул. „Преспа“, споделя пред TrafficNews, че е силно притеснена от вторични трусове. „Готова съм да събера дрешки на децата, да взема важни документи и да не нощуване тази вечер в жилището ни“, споделя пловдивчанката.

Хора споделят, че са усетили хоризонтален трус. Описват усещане, че земята се е люляла наляво-надясно. Разказват още за тътен, който е съпроводил земетресението. 

Служители на административни сгради също се евакуираха – сред тях всички работели в Община Пловдив и администрацията на общините в региона. Навън излязоха и работещите в корпоративни офиси и сгради - Водната палата, Областна дирекция "Земеделие", клонове на банки. 

Някои пловдивчани обаче приемат земетресението по-спокойно. Дори се шегуват, че благодарение на това са успели да излязат в извънредна почивка от работа. 

Неочаквана почивка получиха и учениците в Пловдив, те са били изведени по протокол извън сградите, като са били оставени в дворовете до издаване на директорско решение за прекратяване на учебните занятия. Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов заяви пред TrafficNews, няма данни за пострадали в дестки градини, ясли и училища. Всяка от институциите разполага с личен правилник, спрямо който ще се преценява дали да преустанови учебна дейност и занятия. 

На този фон заведенията бяха пълни с клиенти, които оживено обсъждаха случилото се. Около Новотела например десетки граждани вече се забавляваха на първичните си реакции по време на мощния трус. За щастие, няма данни за пострадали хора или материални щети! 

Регистрираха и вторичен трус край Пловдив, пожарната е в готовностВторото земетресение е било с магнитут от 2,1 по скалата на Рихтер

Галерия: