Снегът и влошените метеорологични условия през последните дни в Пловдив запълниха капацитета на Приютите за бездомници. В редакцията на TrafficNews постъпи сигнал за един от общинските приюти на територията на града, в който към този момент цялата леглова база е заета.

Запълването на капацитета, от своя страна, събудило друг проблем−недостигът на хранителни продукти. Официален пост от страницата на социалната услуга гласи, че възможността им да изхранват ползвателите е ограничена. Поради това те молят за съдействие и съпричастност.

Репортер на TrafficNews се свърза с управителя на дома Димитър Семерджиев, за да разбере защо посред зима приютите за бездомни нямат готовност да изхранват при пълен капацитет.

„Делегираният бюджет е орязан до такава степен, че за цялостната издръжка на ползвател се падат по 9 лв. на ден. Само за сравнение, парното отопление и останалите консумативи възлизат на 6 лв.“, обясни управителят.

Семерджиев добави, че по методика домът има задължението да изхранва хората веднъж на ден. Ситуацията се превръща в още по-комплексна с настъпването на Covid-19 кризата и препоръката да не допускат свободното придвижване на ползвателите.

„Тогава започнахме да ги храним по 3 пъти на ден, защото нямаше как да излизат навън. По време на празниците през декември бяхме събрали много консумативи от доброволци и дарители, но ресурсът се изчерпа. Затова се наложи към днешна дата да се обърнем отново с апел за подкрепа“ , сподели Димитър Семерджиев.

Зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков обясни пред TrafficNews, че държавната субсидия за тази социална услуга е била намалена от 6000лв. на приблизително 2600лв. След това последвали минимални увеличения, но тази сума отново е крайно недостатъчна на общинските приюти да задоволят базисните потребности на клиентите и да им осигурят 3 хранения дневно. 

„В бюджета въобще не са включени допълнителни пари за изхранване. Фирмите подизпълнители трябва да намират начини да си добавят средства, за да може да осигурят няколко хранения на ден“, добави той.