Пожарникари „спасиха“ деца и учители в ДГ „Буратино“ в Пловдив. Малчуганите и екипът на Първа пожарна симулираха пожар в детското заведение, а всички в сградата бяха евакуирани. После отрядът „изгаси пожара“, досущ като в една реална ситуация.

Инициативата е на педагозите и директорката на детската градина, които ежегодно организират такъв тип симулации.

„Причините това да се състои днес са много. Нашата сграда е на 4 етажа и това предполага доста по-затруднено придвижване. Всяка година поне по два пъти правим с децата пробна евакуация, но предполагаемите бедствия се сменят. Последния път инсценирахме земетресение. Целим децата да знаят как се реагира в такава ситуация и да могат да го направят адекватно“, споделя директорът Кристина Йончева.  

За да бъдат максимално подготвени, децата са преминали през различни инструктажи в рамките на изминалата седмица. Дадени са им указания, показани са им презентации и филмчета, както и ситуацията е била няколко пъти отиграна.

Идеята да помолим Първа пожарна – Пловдив възникна спонтанно, но комисар Георги Мангараков  откликна мигновено, за което съм изключително благодарна. Тук всичко се прави под формата на игра, а за децата е изключително полезно, не само приятно. Но присъствието на истински екипи  с екипировка и кола просто прави преживяването незабравимо!“, споделя  с усмивка директор Йончева.

Децата имаха възможността да видят как се гаси истински пожар, който бе запален в специални съдове отвън на двора. Наредени в стройни редици, малчуганите викаха от радост, щом огънят пламнеше. А емоцията бе най-силна, когато техните учителки участваха в демонстрацията по гасене с пожарогасител.

Самите пожарникари споделиха пред TrafficNews, че за тях преживяването е не по-малко вълнуващо. Инспектор Тодор Тошев заяви, че с голямо удоволствие откликват на подобни инициативи, защото радостта от такъв тип събития е най-чиста, защото предаваш знания на деца.

В края на демонстрацията почти всички деца вдигаха ръце, че искат да станат пожарникари. Като жест огнеборците им позволиха под техен контрол да опитат какво е да гасиш пожари, а малчуганите поднесоха специално ръчно изработен плакат с надпис „Благодаря“.