Медицинските сестри в три основни отделения на пловдивската болница МБАЛ "Св. Мина", подадоха колективна оставка днес. Причината е, че им е съобщено, че болницата не разполага с нужния финансов ресурс, за да увеличи заплатите им от 540 на 700 лева. Актуализацията на възнаграждението, което от болницата са им предложили е 600 лева, но според медицинските служители парите са крайно неодстатъчни за труда, който извършват. 

"От ръководството ни обясниха, че обидно ниското възнаграждение не може да бъде променено на 700 лева, тъй като в бюджета на болницата няма достатъчно пари", поясни завеждащият кардиологичното отделение д-р Деведжиев. Той коментира, че според изнесените данни Здравната каса налага лимит от 240 хиляди лева, като се отпускат още допълнително 40 хиляди за акушеро-гинекологичното отделение в болницата.

Информацията беше потвърдена и от управителя на болницата д-р Генади Странджев, който разговаря с репортер на TrafficNews.bg

"Причините за това, че не можем да дадем заплати от 700 лева на медицинските сестри, са финансовото състояние на болницата и направените разчети. Абсолютно съм съгласен, че всеки има желание за увеличение на заплатите, ала когато не разполагаме с повече пари от Здравната каса, няма как да ги покриваме. Това се финансовите реалности в болницата - обещанията за по-голямо  възнаграждение означава нечестност към тях. Най-лесното е да им дам на думи желаното увеличение, но какъв е смисъла, като февруари месец, то няма да може да бъде изплатено. Просто няма откъде", обясни д-р Странджев и посочи, че ще говори с принципала на болницата - Общинския съвет в Пловдив. 

В кабинета на д-р Странджев е постъпила колективната оставка на над 30 медицински сестри от Кардиологично отделение, Детско отделение, Хирургичното отделение, като документът все още не е подкрепен от подписите на завеждащите отделенията доктори.

Припомняме, че МБАЛ "Св. Мина" от години минава през финансови сътресения, които доведоха до решение за сливане на болницата с другата общинска болница МБАЛ "Св. Панталеймон". Процедурата започна миналата година, но все още юридически и административно двете медицински заведения са самостоятелни. 

Край на сагата! Сляха двете най-големи общински болници в ПловдивЛекарите от кардиологията на “Св. Мина“ заплашиха с напускане след преструктурирането