Пловдивчани масово не са информирани, че от днес маските против COVID стават задължителни в градския транспорт, болничните заведения и аптеките. Мярката бе въведена вчера за цялата Пловдивска област заради навлизането в Етап 1 от заболеваемостта.

Осем области от днес с нови мерки, включително и Пловдив

Проверка на TrafficNews установи, че 9 от 10 граждани, използващи градския транспорт, не само не разполагат с предпазни средства, но и са учудени, че същите вече са задължителни. Кондукторите следва да предупреждават хората за нововъведената мярка. Факт е обаче, че служители на градския транспорт не се стараят да следят реда. 

„Въобще не знаех, че трябва пак да носим маски. Аз телевизия не гледам, изтървала съм. Ще трябва да си купя една, да си нося в чантата“, коментира пред наш репортер пловдивчанка. 

Натъкваме се и на комична ситуация. Единственият пътник с маска бе оглеждан странно от останалите и дори му се наложи да отговаря на въпроса "Вие нали не сте болен?". 

В здравните заведения в Пловдив ситуацията е контрастна. Голям е процентът на граждани, които са сложили лични предпазни средства. Един от тях е г-н Кирязов, който влиза с правилно поставена маска в ДКЦ I. Пловдивчанинът споделя пред наш репортер, че не прави това по своя инициатива.

„Не се притеснявам от новата вълна. Нямам ваксина и не планирам да поставям. Въпреки това смятам, че щом е наложена заповедта, тя трябва да се спазва, за да се пазим взаимно. Най-доброто лекарство е изолацията, по възможност на село“, коментира шеговито той.

На друго мнение обаче е Никола Аргиров. Той пристига във ваксинационния кабинет на ДКЦ-то с маска. Ще поставя своя втори бустер срещу COVID-19.

„Винаги слагам маска в лечебни заведения. Смятам, че това трябва да се прави дори да няма пик на  заболеваемостта. Хората идват тук болни, не се знае на кого може да попадаш и нямам предвид само коронавирус. Аз съм съвестен“, заявява Аргиров.

Макар маската в лечебни заведенияда стана задължителна още в първата седмица на юли, има такива в които не срещаме съвестното отношение на Никола. Въпреки това броя на хората с предпазни средства взима превес.

Подобна ситуация заварваме в аптеки и дрогерии. Пловдивчани, които влизат в обектите с маска, са изолирани случаи.

От днес повечето клиенти са с маска. Така трябва да бъде, защото има ръст на случаите. Аз лично вече нося маската си навсякъде навън, не само на определените от заповедта места“, споделя Лидия Петрова, фармацевт в една от разпространените вериги в града.

За да следи ситуацията изкъсо, от днес Регионална здравна инспекция-Пловдив тръгва на проверки из града. До санкции ще се стигне чак след 3 дни, а дотогава неспазващите заповедта пловдивчани ще се разминат само с предупреждение.