На последните парламентарни избори през 2017 година са гласували общо 3 682 151 души. Това представлява 54,07% от възможните гласоподаватели, които към онзи момент са наброявали 6 810 341 души за цялата страна.  В Пловдив резултати не се отклоняват от тази закономерност, като от 306 224 регистрирани в секциите, в деня на изборите гласа си в урните са пуснали  164 981 души. В процентно съотношение това са 53,9 на сто.  

От години избирателната активност на гражданите в България е ниска, а едва половината население е счело за важно да изрази гражданската си позиция в решаващия ден. Причините може да са много: недоверие, политическо невежество, ограничена мобилност, отчаяние, апатия. Все фактори, от които могат да се направят изводи- за населението, за управлението, за избирателната система, за кандидатурите.  

Споменът за националните антиправителствени протести през лятото, които продължиха повече от 17 седмици, и световната пандемия от Covid-19 поставят парламентарните избори на 2021г. в една несвойствена ситуация. Затова питаме пловдивчани ще упражнят ли правото си на вот и считат ли своя глас за определящ? Имат ли достатъчно доверие в машинното гласуване и искат ли то да бъде окончателно въведено в България? Ето какво споделят те пред TrafficNews в седмицата преди изборите: 

Социалната ни анкета показва, че в голям процент младото поколение се разделя на две: такива, които ще гласуват на всяка цена, и други, които изразяват крайна апатия към политическото бъдеще на страната.  

При възрастните се забелязва по-масов интерес към упражняване правото на вот, като повечето споделя пред TrafficNews, че задължително ще пуснат гласа си в урните на 4 април.  

Екипът на TrafficNews призовава всички граждани да дадат своя глас в деня на изборите, защото той има значение!