По-малко от 500 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Новоустановените случаи в Пловдивска област са само 16. 921 жители на Пловдив и областта са излекувани през последните два дни, а общо преборили Ковид-19 са вече 10 408.  

Добра новина! 921 пловдивчани пребориха Covid-19 за 2 дни10 са починалите през последното денонощие

Спад на заболеваемостта от Ковид-19 за последните две седмици в Пловдив и областта отчитат от РЗИ – Пловдив. Към днешна дата  тя е  549.2 на 100 хиляди души.  Данните бяха съобщени и коментирани на проведения днес Медицински щаб при областния управител, на който бе обсъдена епидемичната обстановка и организацията  за предстоящото имунизиране срещу коронавирус.

29% от медиците в Пловдив са изявили желание да се ваксиниратСпад на заболеваемостта през последните две седмици в Пловдив - към момента е 549.2 на 100 хиляди души

Втората седмица от т. нар.  „частичен локдаун” обаче показва леко завишаване на броя на заразени на 7-дневна база. От данните, които се дават от Националната информационна система, се вижда, че заразените в периода  7 -13 декември са повече от седмицата на 30 ноември – 6 декември. Ето какъв ефект оказват новите мерки:

Ефектът на мерките: Ръст на заразените на седмична база, излекуваните почти двойно повече18 028 са новите случаи за последната седмица, предишният период бяха 16 394 души

На фона на оптимистичните прогнози и обещанието, че бизнесът ще заработи отново след 21 декември, пловидвчани вече търсят къде да посрещнат Нова година. А екипът на ресторант SOHO Day & Night не губи надежда, че ще посрещне празничната новогодишна нощ с любимите си клиенти! От заведението гарантират веселба при спазване на всички противоепидемични мерки:

Ресторант "Сохо" посреща Новата 2021 година с три варианта празнично меню за ценителиРазгледай, избери и резервирай на най - достъпни цени! Веселието за вечерта е гарантирано

Интересен продукт представиха пловдивски иноватори. Те представиха антиковид протектор, който гарантирано предпазва от вируси и бактерии. Как действа той - вижте в материала на Соня Желязкова:

Антиковид протектор слага край на непрекъснатата дезинфекцияИновационният продукт бе представен днес от пловдивската компания Pure Silver Touch

Сняг се сипе в Родопите, а на места покривката достигна 20 см. Заради снегопочистване е ограничено движението на камиони 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен" и "Превала".

Снежна пелерина натрупа и в местността Копривките. В какво състояние е пътят - разказва читател на TrafficNews.bg:

Сняг натрупа на Копривките! Пътят се превърна в ледена пързалкаВ местността очакват първите джигити, надяват се на полицейско присъствие

Ударна разпродажба на ведомствени апартаменти, собственост на Община Пловдив, ще има на предстоящата сесия на Общинския съвет. Зам.-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева е входирала 9 предложения за продажба на апартаментите на общинари, както и още 10 апартамента на наемател и в апартаменти.

Ударно продават ведомствени жилища в Пловдив на общински шефове и експерти9 общинари ще купят апартаментите, повечето, от които в централна градска част

Кризисният фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци, иницииран от фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с отдел „Култура“ на община Пловдив, ще бъде отворен за кандидатстване до 30 април 2021 година.

Удължаването на срока е решение на Управителния съвет на фондацията, с което се дава възможност предвидената сума от 1000 лв. за одобрен кандидат да достигне до повече нуждаещи се артисти в града предвид продължаването на пандемията.

Пловдив 2019" удължава срока за кандидатстване по Кризисния фонд за подкрепа на творциАртисти могат да вземат 1000 лева еднократна помощ

Междувременно от градската администрация се похвалиха с одобрени проекти на стойност 38 млн. лв. Това стана след подписан договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройство за санирането на общо пет сгради.

Зико се похвали с европроекти за 38 млн. лева, които получиха зелена светлина през 2020 г.Проектите били почти загубени, но администрацията е успяла да ги спаси

За съжаление, денят бе белязан от вестта за кончината на проф. д-р Трифон Михайлов, д.м. Той отдаде живота си на Факултета по дентална медицина при Медицинския университет-Пловдив, в който работи от 1975 г.

Напусна ни уважаван заместник-ректор на Медицинския университет-ПловдивПроф. д-р Трифон Михайлов отдаде целия си живот на най-хуманната професия и на студентите си

Пловдив се раздели и с един от най-емблематичните футболни деятели Димитър Енчев. Той си е отишъл на 73-годишна възраст. Енчев е бил футболист на Ботев, а от 2006 до неговата кончина беше председател на Зоналния съвет на БФС в Пловдив. 

Отиде си футболният деятел Димитър ЕнчевТой беше дългогодишен председател на Зоналния съвет на БФС Пловдив

Пред съда днес се изправиха тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастна жена в Белозем. Обяснения пред магистратите даде Атанас Радев, който бе категоричен пред магистратите, че е невинен, както и че е жертва на полицейско насилие. Днес бяха разпитани още свидетели в процеса.

Един от нападателите на баба Атанаска: Невинни сме, много ни биха! Натикаха ми пистолет в устатаТримата са категорични, че са били принудени да се подложат на полиграфско изследване

Продължава издирването на транссексуалния  от Пловдив, който „ужили” салон за красота с над 1600 лева. Както TrafficNews разказа, мъжът, който се изживява като дама, се подложил на няколко процедури, но без да си плати. За да оформя прическата си, той посещавал фризьорски салони, където му поставяли изкуствени кичури дълга коса и извършвали различни манипулации за поддържане на прическата.

Търсят под дърво и камък транссексуалния, ужилил салони за красота в Пловдив, очаква го арестЗа четвърти път Севдалин не се явява в съда

Съдът отмени решението на ОИК, с което комисията отказва да освободи осъдения кмет на Калояново Георги Георгиев. Какви са мотивите на магистратите и законосъобразно ли е решението - вижте в материала:

Съдът отмени решението, с което ОИК отказа да отстрани кмета на КалояновоСпоред магистратите решението на комисията е в разрез със закона

Кал, камъни, пясък и пръст - това намери пловдивчанин в тръбите на EVN Топлофикация в имота си в Пловдив. Мъжът заяви, че тръбите са само на година и за трети път биват запушени от боклуците, които текат заедно с водата на EVN.

Пловдивчанин показа какво тече в парното в Пловдив СНИМКИСпоред EVN обаче има отклонения във вътрешната инсталация, която е собственост на хората

Спорната конструкция, която покрива съкровищата на Eпископската базилика на Филипопол, е номинирана за „Сграда на годината 2020“ в категорията „Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура“. Церемонията на Националния конкурс "Сграда на годината 2020 г." ще се проведе на 21 декември в Софийска опера и балет при засилени мерки за безопасност и спрямо всички заложени в заповедта на Министерство на здравеопазването ограничения и изисквания. Учреден през 2002 година, конкурсът е най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.

Въпреки разнопосочните мнения: Eпископската базилика на Филипопол с номинация за "Сграда на годината 2020"Сградата се състезава в категорията „Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура"

Пловдивското спортно училище Васил Левски обяви десетката за най-добри спортисти през 2020 година.

Спортното училище обяви десетте най-добри спортисти през годинатаЙосиф Миладинов спечели отличието

Куче е изчезнало в района на село Зелениково. Стопаните изгубили дирите му вчера - 13 декември около 12:00 часа. Кучето отговаря на името Арап, а породата му е  Българско лудогорско Гонче. Според медията ни собствениците споделиха опасенията си, че то е било откраднато по време на лов в района на селището.

Арап изчезна по време на лов край Пловдив, стопаните му го търсятТе подозират, че четириногото е откраднато

Пловдивската актриса Радина Думанян роди първото си дете рано тази сутрин в пловдивската АГ болница „Селена“. „Най-голямата премиера“, както наричаше през последните седмици Радина предстоящото раждане, премина под режисурата на д-р Даниел Ставрев. 

Радина Думанян роди момиченцеАктрисата от Драматичен театър Пловдив и бебето са в отлично здраве

Локомотив завърши годината с победа. Пловдивчани победиха с 2:0 Славия в последна среща за двата тима за първия полусезон. Георги Минчев в 18-та минута откри, а в добавеното време Кристиан Гомис оформи крайния резултат.

Локо завърши годината с победа"Смърфовете" победиха с 2:0 Славия