Повече от 100 души доброволци се събраха на Младежки хълм, за да дадат своя принос към освежаването, почистването и залесяването на едно от най-големите богатства на Пловдив – Данов хълм. Активисти, доброволци, граждани, представители на НПО организации и местна администрация се обединиха днес в името на по-чисто и красиво тепе, предаде репортер на TrafficNews.

 “Безценно е, че днес се обединиха много организации от неправителствения сектор и местна администрация на район „Централен“. Има много граждани, които дойдоха. Над 100 души чистим, разпределени на пет екипа, като най-интересни са катерачите. Те се спускат с въжета по скалите, за да извадят отпадъците“, заяви пред TrafficNews Румяна Киризиева  - представител на БГ Бъди активен.

Тя поясни още, че събраното количество отпадъци никак не е малко. Екипът от катерачи също се е натъкнал на много боклуци по скалите, което отдават на небрежното отношение на хората, които се събират там, а след това не изнасят отпадъците се обратно с тях.

„Инициативата по цялостното облагородяване на Данов хълм стартира още миналата година с „Разходката на Джейн“. На нея бяха поканени граждани на обиколка на тепето, в рамките на която да набележим заедно какво може да се направи за проблемните зони. Като такива бяха набелязани графитите и отпадъците“, поясни още Киризиева.

В рамките на инициативата ще бъдат прочистени пътеките на Дановия хълм и ще бъдат отворени водоскоците. Вече ще има водоснабдяване в местността, което да спомогне растителността. От ОП „Градини и паркове“ ще осигурят необходимия инвентар и инструменти, като молбата на организаторите е доброволците да си носят единствено ръкавици за работа.

В акцията се включиха представители на администрацията на Район „Централен“ , на ОП „Градини и паркове“, доброволци на Място България и сдружение БГ Бъди активен, екип на Аварийно спасяване Пловдив,  екип БЧК-Пловдив, катедра „Екология“ към ПУ „Паисий Хилендарски“, Спелеоклуб Пловдив, екип на Plovdiv Free Tour, представители на Съюза на Ландшафтните архитекти и още граждани. Събитието ще приключи с музикална програма и лека почерпка за всички участници в дейностите.

Напомняме, че работата на днешната инициатива и всички включили се би била излишна, ако гражданите съзнаваха напълно личната си отговорност към опазването на природните забележителности и обществени пространства. Пазете чисто!

Данов хълм се оказва любимото място на гражданите, но и на драскачите, а  изрисуването на скалите и околните сгради е проблем, с който администрацията и собственици на близките обекти се борят от години. Прочетете още по темата в серията от репортажи на TrafficNews:

 Драскачи се упражняват върху Данов хълм! Кой ще ги спре? СНИМКИСахат тепе и близките сгради са нашарени с неграмотни надписи, виновни-няма

Биологът Анелия Павлова: Графитите унищожават биоразнообразието на тепетатаМалкото, което ни е останало, трябва да се опази, казва природозащитникът