Бодрум е най-предпочитаната дестинация от пловдивчани за почивка през летния сезон. През 2023г. като център за туриста се заформя именно курортния град в Южна Турция, отчитат туристическите агенции под тепетата.

„След като отшумяха ограничения от COVID-19 хората изявяват желание да пътуват навсякъде. Наистина навсякъде, но друг е въпросът с какъв бюджет трябва да се съобразят. Заради добрите ценови оферти почивките в Турция са най-разпространеният избор – Егейска Турция, Айвалък, Кушадасъ, Алания, Гидим и Анталия“, споделя пред TrafficNews Олга Кацарова от „Travel Escape“.

Бордум обаче определено се заформя като най-търсената дестинация този сезон, казва Екатерина Пепелешева  - собственик на туристическа агенция „Марвел Тур.

„Самият факт, че пуснаха чартърни полети до там, допълнително засили търсенето. Местността носи природата на Гърция – доста зеленина има. Температурите лятото са поносими. От друга страна, обслужването е на изключително високо ниво“, разказва тя.

Изгодни полети тръгват от Пловдив към летните курорти в ТурцияЦените на билетите през месец май до приказна Анталия започват от 63 евро

Икономическата и политическа ситуация в Турция не е дала толкова сериозен отпечатък върху офертите, които пазарът там предлага. Най-честите дестинации пък са далеч от регионите, които пострадаха от опустошителните земетресения през февруари, и този риск вече не притеснява туристите. „Турция остава много изгодна дестинация. Единствено хотелите са вдигнали цените си, но не драстично“, допълва Пепелешева.

Гърция продължава да е в приоритет листата на пловдивчани, но за почивка там  все по-рядко се търсят услугите на туристическа агенция. Летовниците сами организират и превоза, и нощувките си до южната ни съседка.

Това лято европейските екскурзии не са предпочитани от пловдивчани. Те са били актуални по-скоро през изминалите месеци. През пролетния сезон интензивно е било търсенето за тъй наречения уикенд туризъм, като основните дестинации са били европейските столици, от които Прага е била най-често посещаваната.

При този вид екскурзии офертата се определя рязко от цената на полетите. Когато има нискотарифни билети, обикновено напливът е по-голям. Прага, Будапеща, Виена са изключително атрактивни в това отношение“, разказва Екатерина Пепелешева. Актуални са били и регионите в средна Италия и около Барселона в Испания. Очакванията са през есента интересът към тях да се възстанови.

Бюджетът, на който пловдивчани стъпват за почивките си, не се различава драстично от миналогодишния, разказват още туроператорите. Инфлацията определено е повлияла на цените на екскурзии и почивки, заради транспортни разходи и по-скъпите оферти, които хотели и почивни бази дават, отчита Кацарова.

Увеличението не е шокиращо за джоба на българина. Основно сега клиентите се насочват към оферти между 800 до 1000 лв. за човек. Ако трябва да бъдем честни туроператори, хотелиери, транспортни фирми в момента се опитват да държат максимални ниски цените, защото в противен случай пакетите ще бъдат непродаваеми“, коментира още Кацарова.

Туристическите агенции обаче са категорични – пловдивчани все по-упорито държат на стандарт в условията, за които плащат. По тази причина екскурзиите, към които масово се ориентират, са среден ценови клас. Твърде евтините почивки вече не са така търсени, тъй като повечето пъти са за сметка на ниско качеството, аргументират се те.