Официално приключи Националното преброяване към 2021 година, в който Пловдив се включи много активно. Някои от общините в областта са били преброени на 100% още преди 10 октомври – датата, определена за край на масовото проучване на НСИ.

В самия град процентите на преброили се към петък също са обнадеждаващи, съобщи пред TrafficNews директорът на Териториално статистическо бюро – Юг Кристина Захариева.

"Източен" е първият район с преброено на 100% население. По предварителни данни, отчетени в петък, процентите за останалите райони в Пловдив също са близко до максималното, заяви Захариева.

Фактическото преброяване на населението по домовете е приключило, но тепърва предстои да се събират данните от хартиените бланки. На този етап преброителите трябва да отчетат събраната информация пред контрольорите. Техният краен срок е 15 октомври и едва тогава НСИ може да започне да изготвя статистика, коментира директорът на ТСБ-Юг.

Другите два района, където са се преброили значителен брой хора към петък, са "Северен" и "Централен". Цифрите отчетени там са 90 на 100 от жителите.

В "Южен" е преброено 85% от населението, следвано от "Тракия" с 84%. По данни от петък последен е район "Западен", където са броени 82 на 100 от жителите.

Очакванията са категорично тези цифри да претърпят завишение, след като преброителите на терен отчетат своите данни. Припомняме, че 82% от целокупното население на страната вече е преброено.