Няма други училища в Пловдив и областта, които да са на прага да преминат изцяло на онлайн обучение. Заболеваемостта се движи изключително динамично, но засега се карантинират само отделни класове. Това обяви за TrafficNews директорът на Регионалното управление на образованието-Пловдив Антоанета Кръстанова.

Припомняме, че преди дни ОУ „Райна Княгиня“ бе първото училище в града, което премина на този принцип на обучение. Това бе наложено, след като броят от 10 на 100 заболели ученици и педагогически персонал, бе надхвърлен.

Към този момент учениците и педагогическия персонал на „Райна Княгиня“ учат от вкъщи, като след изтичането на 14-дневната карантина, те ще се върнат отново присъствено в сградата на училището. Ще бъдат следени от РЗИ-Пловдив за процент на положителни тестове, ако в някакъв момент отново надхвърлят 10% ще се премине отново към онлайн обучение. Това е процедурата и при останалите училища, но за момента няма други застрашени“, заяви Кръстанова.

Припомняме, че спрямо процедурата разпоредбите за формата на обучение се изготвят на местно ниво в зависимост от най-добрия вариант за съответното училище. След това се съгласуват с Министерството на образование, откъдето, ако бъдат одобрени – излизат под формата на заповед.

Директорът на РУО-Пловдив поясни, че по време на последното свикване на Областния кризисен щаб на 13 октомври са били дадени оптимистични прогнози относно присъственото обучение в областта.

„Освен общите указания, дадени от МОН и министъра на здравеопазването, не бяха издадени допълнителни мерки за областта. Предполага се, че ако преминем в тъмночервена зона, всяка община ще преминава към ротационен принцип. За пълен локдаун въобще не се говори“, разясни Антоанета Кръстанова.

Тя припомни, че дори да се премине на ротационен принцип с приоритет за присъствено обучение ще бъдат учениците в началните класове от 1-ви до 4-ти клас. Другите целеви групи са онези, на които предстои кандидатстване – 7-ми и и 12-ти клас.