Повече от 10 бебета са били „откраднати“ снощи по случай ромския празник Едерлези, който съвпада с Гергьовден. А днес с дарове, почерпка и агнета техните родители ги откупиха от кръстниците „крадци“. 

Край брега на Марица, както традицията повелява, се бяха събрали десетки роми, за да почетат един от най-големите празници в тяхната култура. Особено голяма радост бе за семействата, в които има деца до 1 годинка. Пред всяко семейство имаше и масичка, отрупана с почерпка за кръстниците и гостите.

Родителите на малкия Саали, който е едва на 7 месеца, са чакали бебето от много време, затова за тях днес е много важен ден, споделя радостен дядо му. Той бе много развълнуван, защото Саали носи неговото име.

„Снощи ни го откраднаха кръстниците, през една част от вечерта беше в тяхната къща. Нашият празник много прилича на вашата Цветница, на Еньовден. Сега ще съберем върбичка, ще окичим децата за здраве“, споделя пред TrafficNews бащата на 7-месечното бебе.

За семейството на Саали е важно той да бъде изкъпан за здраве в реката, както традицията на Едерлези позволява.

Но малкият Веско няма да влезе във водите , тъй като родителите му се притесняват:

„Няма да го къпем в Марица, вижте колко е мръсна и студена водата. Почитаме празника, но смятаме това за отживелица. Откупихме Веско с пари и дарове, но сега няма да празнуваме вкъщи. Ние постим“, споделя за TrafficNews бащата на 10-месечното бебе.

Обичаят за къпане на бебета тази година определено събра много повече хора, отколкото миналата година. Но тази година и новородените са били повече, споделят ромите. Това наложи засилен полицейски контрол в района на реката, а на няколко пъти празнуващите получиха забележка от униформените, че се струпват.

Част от ромите ще продължат празненствата у дома, но тази година по-скромно заради Covid-19, разказаха те.