Часовникът тиктака и абитуриентите трепетно очакват да отпразнуват изпращането на училищния живот в края на май. Но какви ще бъдат празненствата през 2021 година: бал с маски?  

Зрелостниците от 2020 година останаха с горчив привкус от нетипичното изпращане на дванадесетте години в училище. Тогава балове имаше, но на каква цена. Миналогодишните празненства се бавеха, някои дори нацяло се отлагаха. Под лупа се следяха и случаите на новозаразени абитуриенти и техни гости, а такива определено имаше.  

TrafficNews вече разказа за не една и две нетипични покани от пловдивски зрелостници към класните им ръководители. Изглежда бъдещите абитуриенти не изпитват крайни притеснения и пандемията не е в състояние да осуети желанието им да отпразнуват последните стъпки на училищна територия.  

С голф, облепен в сърца, ученици от МГ Пловдив поканиха класната си на балаБалони, песни и димки също бяха част от изненадата на бъдещите абитуриенти

Накъде ги води авантюристичния им дух и има ли кой да посрещне шумните компании?  TrafficNews се обърна към пловдивски ученици и ресторантьори, за да проследи как върви тазгодишната подготовка за 24 май.  

По всичко личи, че пловдивските ученици са изпълнени с ентусиазъм, а напук на вируса, подготовката им не изостава. Оказва се, че младите дами вече са организирали всичко необходимо, за да постигнат желаната за празника визия — роклите са вече купени или се шият, а да откриеш свободен час при фризьор и гримьор е почти непосилно.  

Запазих си час за грим и прическа през ноември и дори тогава се наложи да търся усилено. Свободните часове за 24 май са на изчерпване. Усилено се подготвяме и наистина нямаме търпение да настъпи моментът на бала”, споделя Василена Илиева, ученичка в ПГТ “Проф. Д-р Асен Златаров”.  

Тя разказва още, че сред бъдещите абитуриенти тече подготовка и за ресторанти, а помещението им вече е запазено и ги очаква.  

Разбира се, има притеснение от гледна точка на вируса - не само у нашите преподаватели, но и у нас. Когато търсихме ресторанти срещнахме трудности, хората подхождат предпазливо. Действаме спрямо ситуацията, може да се наложи да отложим бала, но едва ли няма да го отпразнуваме, споделя тя.  


Абитуриентски балове, архив

Съща е ситуацията и във Френската гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, където организацията кипи с пълна сила.  

“Ние, българите, обичаме да се забавляваме и е очевидно, че се надяваме да имаме нормален бал. Притесняваме се дали това ще се случи, понеже почти всичко вече е уредено. Доколкото чувам и момичетата са готови с визията си”, разказва Стефани Исакова, ученичка във Френската. 

Тя споделя, че тази година тенденцията в модата търпи леки изменения, а находчиви шивачи предлагат маски, които са идентични с мотивите на роклята 

Самите учители нямат търпение да са сред нас. На тях не по-малко им липсва контакта с младите хора, приеха поканите ни за бал топло и с радост”, допълва тя.  


Зрелостници, завършили през 2020г., празнуват на открито в Пловдив

Оказва се, че ентусиазираната подготовка, идваща от учениците, е добре посрещната от страна на ресторантьорския и хотелиерски бизнес. Перото, което претърпя огромни щети през изминалата година, е в основата на организацията на подобен тип събития. TrafficNews потърси и тяхната позиция, в опит да разбере настроенията на бранша по повод баловете на 2021 година. 

Големите хотели с ресторантска част в Пловдив, с които успяхме да се свържем,  споменават, че капацитетът им е изчерпан, или повечето налични зали вече са капарирани.  

От няколко обекта поясняват, че по традиция посрещат абитуриентите на определени гимназии и тази година не възнамеряват да променят ритъма. Все пак запазват режим на готовност за непредвидени промени и затова предварително се договарят с гостите на хотела, че датите на празненствата им може да се изместят във времето.  

 

 

Водеща снимка: Архив