От началото на акцията срещу купуването на гласове има 849 сигнала, а на предишния вот са малко над 500, увеличението е почти със 70%. Това съобщи вътрешният министър Атанас Илков. 124 са досъдебните производства. 81 са задържаните за купуване на гласове, а 1789 души са получили предупредителни протоколи. 

До момента са проведени 227 спецоперации против престъпления срещу политическите права на гражданите. Акциите при предходните избори са 167.

Той коментира и трите списъка с 254 души, предоставени от фейсбук страницата "Българските елфи". 203-ма са разпитани, 15 са в чужбина, 23-ма не са открити на адресите си, а МВР няма актуални техни мобилни телефони. Затова и още ведомството се опитва да се свърже с тях.

Илков обясни, че вероятно повечето сигнали са заради това, че той няколко пъти през журналистите е молил хората да са нетърпими към купения вот. Отчете и че е искал от полицаите да работят по-активно и да търсят оперативна информация за изборна търговия. Той посочи и че активността на МВР няма да спре с края на гласуването.

МВР не е стояло и гледало, били сме активни и проактивни в своите действия, каза още министър Илков.

Днешният изборен ден започна нормално. Предполагам, че така ще бъде до края му.