"Добър ден, г-жо Николова! Обажда се инспектор Христов от Първо районно. В момента следим една банда измамници, които ще Ви се обадят в близкия половин час, за да Ви искат пари. Вероятно ще се представят за лекари. Не се тревожете, ние няма да позволим да Ви се случи нищо лошо. Четири коли с цивилни полицаи в момента са заобиколили блока Ви и Ви пазят. Изслушайте ги, обещайте им съдействие и ние после ще ги заловим" . 

Тази стръв банда ловки телефонни измамници хвърлили на 83-годишната Росица Николова, която живее в Кючук Париж. "Полицейското" предупреждение се сбъднало минути по-късно. Телефонът на Росица отново звъннал и тя чула в слушалката гласът на плачеща жена. "Сега ще ти дам доктора", казала жената, а след това "докторът" я предупредил "Дай 50 000 лева или ще те нарежем на парчета". 

Жената затворила, а след малко в слушалката прозвучал авторитетния глас на "инспектор Христов". Той попитал жената с каква сума разполага, а тя му отговорила, че има 4 500 лева в къщи. Накарал я да му продиктува серийните номера на банкнотите, а след това да ги сложи в плик и да ги хвърли през терасата. Казал й, че това е превантивна мярка, за да не я нападнат измамниците в дома й. Гарантирал, че парите ще бъдат прибрани от полицията, а след това ще й бъдат върнати. 

Психираната жена изпълнила нарежданията и метнала плика с парите през балкона. Няколко часа по-късно тя започнала да звъни на "инспектора" , но телефонът му, разбира се, бил изключен. Обадила се в полицията и там разбрала, че всъщност няма никаква полицейска операция, а спестяванията са прибрани от измамници. 

По абсолютно същия сценарий се развила измама на 74-годишната Кинка Горгиева, която "замерила" мошениците с 2 000 лева от терасата на дома си на ул. "Лазар Стоев".

При 83-годишната баба Рада "инспектор Христов" ударил джакпота. Пенсионерката нямала чак 50 000, но му метнала 10 500 лева в найлонова торбичка. 

Не само възрастни жени обаче се ловят на въдицата на "полицая" Христов. В четвъртък 87-годишният Иван Павлов се разделил с 4 500 лева, за да помогне на "операцията" срещу измамниците.  5 600 лева е платил 83-годишният Христо Иванов, живеещ на ул. "Трайкийски юнак", а баба Радка Иванова "замерила" измамниците с цели 10 бона. 

Със 7 300 лева се разделила Нина Димова /78/, която живее на бул. "Копривщица" . 

Както се шегуват циниците във фейсбук: С такива баби, Кредисимо не ви трябва!

МВР обяви съвети към гражданите при телефонни измами, в опит да ограничат епидемията от тези престъпления:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.; 

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.