Пожарът, който избухна тази нощ в склада за пластмасови отпадъци край село Шишманци, не е случаен, категоричен е директорът на "Екологичен завод"  Стоян Гидиков. Огънят е тръгнал едновременно от три места, а отпадъците, които са се запалили, са били напоени с вода, останала от предишното гасене. "В халето не се извършват никакви дейности, температурите са ниски, отпадъците са влажни" коментира той. 

Огънят избухна на същото място, на което в началото на месец юни горя големият пожар, заради който в района близо две седмици бе обявено бедствено положение. Тогава също имаше три огнища, но заради високите температури нямаше основателни подозрения, че може да се касае за палеж. 

Сега обаче от завода са сигурни, че няма как огънят да е запален от забравена цигара или случайна искра. Затова управата подготвя сигнал до полицията, в която настоява за пълна проверка на обстоятелствата. 

Възможно е палежът да е за отмъщение, тъй като има служители, уволнени заради кражби. Охраната на завода неведнъж е получавала заплахи от ромски банди, които правят набези в района.  "Идват с каруци от съседните села, товарят отпадъци и после ги връщат за вторични суровини. Територията, на която се намира завода е огромна - 50 декара и въпреки, че зоната се охранява денонощно, те намиратг начини да проникнат в депото. Когато охранителите ги гонят, те са ги заплашвали, че ще подпалят завода" твърди Гидиков. 

Това е седмият пожар от откриването на завода за преработка на твърди битови отпадъци. Според служителите на РС ПБЗН размерите на огъня са  по-малки от последния път. Към огнището пътува мобилна лаборатория на РОСВ -гр.Пловдив за измерване на качеството на въздуха в с.Шишманци и околните села.

В края на юли кметът на Раковски Павел Гуджеров сформира работна група   от служители на Общинска администрация и служители на РС ПБЗН, която   извърши проверка  и оглед на място в Завода за преработка на твърди битови отпадъци  относно пожара възникнал на 2 юни.

Проверени  бяха всичките 8 сгради в имота, като са установени нарушени в 2 от тях.

Едната е масивна, едноетажна ,стоманобетонна и промишлена сграда  с площ от 43429 м2.Тази сграда горя в периода 02.06.2017 год. ÷ 10.06.2017 год. Към момента на пожара е била пълна с пластмасови опаковки и е разположена на територията на Екозавода. При проверката на  комисията отново е била  претъпкана с полиетиленови и ПВЦ отпадъци.

Другата  масивна едноетажна стоманобетонна, промишлена сграда  с площ от 24506 м2 не е горяла по време на пожара , но проверката на работната група е констатирала, че е  пълна с PVC бутилки с обем достигаш до 6-8 м височина.

Експертната комисия е установила , че сградите  се ползват не по предназначение, без проекти и/или разрешителни от Община Раковски или други инстанции.

За описаните сгради  има съставени актове за установяване на административни нарушения съответно на фирма „КМД” ЕООД, фирма „Мишовски” ЕООД, фирма „Хосмел” ЕООД, съгласно които са нарушени изискванията за безопасност за пожар и  не са  отстранени предписанията. 

Издадено е решение от Община Раковски  всички отпадъци да са от сепарираща инсталация съгласно писмен договор.

Междувременно  зам.министърът на екоминистерството Красимир Живков изпрати  отговор на сигнала на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров с молба за проверка и  последващи действия след пожара. В писмото се казва, че  след потушаването на пожара в периода 13-17.07.2017год. е извършена съвместна  проверка по документи и на място от експерти на МОСВ и на РИОСВ. От МОСВ съобщават още , че  РИОСВ- Пловдив ще  предприеме действия по прекратяването на дейността на "Мишовски" ЕООД за премахване от площадката на наличните отпадъци и предаването им на лица притежаващи съответните документи по ЗУО.