Сигнал за течащ ток по кутия на уличен стълб вдигна на крак служители на МВР и ОП “Организация и контрол на транспорта” в квартал "Гагарин".  Електрическото напрежение, идващо от стълб на ул. “Колю Фичето”, ударило куче по време на дневната му разходка, твърди неговата собственичка Маргарита Спасова.  

Вървяхме с напълно спокойно, когато кучето ми се насочи към стълба, за да го подуши. Изведнъж просто изхвърча на метър от него. Не знам какво се случи, няма как сама да замеря тече ли ток или не. Но това е риск, който не бива да се пренебрегва, особено след безотговорното отношение, заради което си отиде едно дете в София”, категорична е пловдивчанката. 

Спасова позвънила на 112, за да сигнализира ситуацията. Веднага на място бил изпратен екип на полицията, който да обезопаси района около стълба. На място пристигнал и екип на ЕVN, но служителите заявили, че не могат да съдействат, тъй като стълбът не се обслужвал от тях.  

Получих обаждане от служител на частната фирма, който ме навика по телефона, че “сме ги занимавали с такива неща”. Дори и да не тече тук, трябва да се извърши проверка, защото в противен случай излагаме живота на някой човек на опасност заради небрежност”, споделя пред TrafficNews Маргарита.  

На място пристигна и екип на ОП “Организация и контрол на транспорта”, където специалисти направиха проверка. След замерване на електрическото напрежение, се оказа, че по стълба и кутията не тече ток.  

“Това място е обезопасено, тук няма как да преминава електрическо напрежение, категоричен съм. Вероятно кученцето се е уболо някъде или е било ужилено, но, със сигурност, не е било ударено от ток”,  категорично заяви служител на общинското предприятие.  

Междувременно служителите на ОП “Организация и контрол на транспорта” замериха още няколко стълба по искане на г-жа Спасова. Един от тях бе останал без капак, а от него се виждаха обезопасени кабели. 

“Тази лампа е неактивна от години. Друг е въпросът, че има случаи на кражби на капаци. Ние ще поставим нов капак сега, щом това смущава гражданите”, обясни пред TrafficNews служител на предприятието.  


Един от замерените и обезопасени стълбове на ул "Колю Фичето" 

“Удивена съм от навременната и адекватна реакция и на полицията, и на екипите от улично осветление. Отзоваха се и не пренебрегнаха случая, независимо, че изглежда като “фалшив” сигнал”, сподели Спасова пред репортер на сайта.  


Служебна кола на частното дружество, отказало съдействие

TrafficNews благодари за активната гражданска позиция на г-жа Спасова и за бързата реакция на инстанциите. Защото безразличието убива!