Пешеходният мост - едно от най-използваните съоръжения за преминаване без автомобил между южната и северната част на Пловдив, е загубил част от своите търговци. Мостът, който е естествено продължение на Главната улица на града, се радва на голям човекопоток и в последните 20 години е затрупан от магазинчета за облекло, аксесоари, техника, напитки и храни. 

Разходка по моста в момента обаче разкрива променилия се бизнес климат. Редица обекти са изпразнени. По прашните стъкла са налепени обяви за търсене на наематели, а стари табели от несъществуващи вече магазини висят над вратите на обектите. Високата инфлация, страховете за икономическа рецесия и постковид турбуленциите със сигурност са дали отражение върху мостовата търговска уличка над Марица, позната още като "влака" заради външния си облик на причудливо залепени вагони. 

Припомняме, че преди около половин година въпросът за Пешеходния мост, който периодично става обект на обществено внимание, отново беше повдигнат. Местната власт беше категорична, че засега съоръжението ще остане в активите на Българската банка за развитие. ББР държат 35-годишна концесия, от която остават още 12 години. 

Процедурата за концесията започва още през 1994 година, като тя завършва през 2000 година в мандата на д-р Иван Чомаков. Тогава Денис Бареков през фирмата си „Търговски център Марица” ЕООД  сключва договор за 35 години. Той залага Пешеходния мост пред ББР заради кредит от над 2,5 милиона евро и в крайна сметка ББР откупува фирмата му и става собственик на концесията. Освен инвестицията, концесионерът плаща до ден днешен по 10 000 лева на година без ДДС, което е малко повече от 830 лева на месец за 3600 кв.м търговски площи.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обаче бе категоричен, че поне в неговия мандат няма да има развитие по казуса за евентуално откупуване на правата върху концесията от страна Община Пловдив. По това време и кметът на район "Централен" изрази мнение, че трябва да се направи анализ за възвръщаемостта на инвестицията, която би струвала 4 млн. лева, за да се откупи фирмата, която държи концесията от ББР. За Пешеходния мост има множество идеи - от превръщането му в панорамна зона за почивка, място с културни сцени, до създаване на уличка в Италиански стил.