Пловдивският общински приют за безстопанствени животни „Приятели завинаги” е с изцяло запълнен капацитет. За жалост се оказва, че много хора изхвърлят цели кучила пред портите на приюта, намиращ се на Пазарджишко шосе.

Само от началото на годината е имало три случая на изхвърлени животни, като някои от тях дори са изоставени пред приюта заедно с майките си.

За ситуацията в приюта пред TrafficNews разказа още зооинжинер Георги Божев.

В момента капацитетът на приюта е изцяло запълнен. Нямаме нужда от храна и лекарства, защото те се осигуряват, но имаме нужда от доброволци. Имаме нужда от хора, които да си поиграят с кучетата, да ги разходят, да почистят клетките, да помогнат на кучетата да се социализират и да свикнат с човешката компания.

Нашият приют обслужва и съседните области, като Асеновград, Раковски, Пазарджик, Батак и други. Трудно е и не можем да огреем навсякъде, но не можем и да ги оставим, затова се стараем да дадем подслон на кучетата, доколкото можем"

От приюта споделят, че голяма част от хората не осъзнават, че отглеждането на куче е голяма отговорност и за жалост именно това поражда тенденцията с изоставянето. Кучетата и котките масово не са кастрирани, а от там идва и най-големият проблем, защото по този начин те се размножават и стават все повече, а място в приютите няма. Само от началото на годината, три пъти са намерени изоставени кучета пред портите на приюта.

"Ние кастрираме голяма част от кучетата и котките, които не можем да задържим, преди да ги върнем на улицата. Трябва цяла България да се мобилизира и проблемът може да се разреши. Има нужда от много разяснителни кампании. Работим с училища и детски градини, като целта е от най-ранна детска възраст децата да се научат на любов към животните и да имат добро отношение към тях.

Дължим огромни благодарности на всички доброволци, които са помогнали на приюта по един или друг начин до момента. Всички те отделят от времето, вниманието и средствата си, за да ни помогнат", споделя още Божев.

От приюта казват, че всяка помощ е добре дошла, но най-вече искат да отправят апел към гражданите да не захвърлят кученцата пред вратите на приюта защото вече място няма. Нека вместо това, просто да кастрират животните или да не си взимат домашен любимец, ако не са готови да поемат тази отговорност, за да не са пълни улиците ни с бездомни животни.

Хубавата новина е, че за изминалата 2021 година се наблюдава скок в одомошаването на кученца, като броят на осиновените е бил 212, за разлика от тези през 2020 година, когато броят им е бил 113. От приюта се надяват това да се превърне в тенденция и все повече хора да предприемат крачката за осиновяване на домашен любимец.

В приюта можете да срещнете най-различни породи, всяка от тях уникална сама по себе си. Някои от кученцата все още са бебенца, а други са изоставени и се отглеждат до ден днешен там.

Всеки, който има желание да осинови куче или просто да се запознае отблизо с някое четириного, може да го направи на осигурената площадка за игра. Вратите на приюта са ежедневно отворени, а часовете, в които можете да го посетите през делничните дни са от 09:00 до 15:00 часа, а през уикенда от 09:00 до 14:00.

Вашите любимци са там и ви чакат!

'