Метачка на „Чистота“ развесели и в същото време натъжи минувачи в Пловдив с айляшкото си почистване. Служителката на общинското предприятие по-скоро размята метла с непрецизирани движения наляво-надясно, вместо да почиства качествено прашния периметър.

Клипът е заснет на ул. „Рая“ в кв. „Христо Смирненски“, която през последните години е своеобразна строителна площадка. И към този момент се реализират строежи на няколко жилищни комплекса и сгради - в комбинация с изграждане на ВиК връзки. Изгражда се още разпределителен топлопровод по проект на ЕВН.

При тези обстоятелства подобни участъци имат нужда от често и сериозно почистване от страна на Общината, разрешила извършването на такова масово строителство. Иначе рискуваме те да се превърнат в прашни петна, които да олицетворяват новите квартали на Пловдив – претъпкани, кални и тесни урбанистични пейзажи.

За коментар по темата TrafficNews потърси ОП „Чистота“ – работодател на метачката от клипа. Оттам осъдиха заснемането на служителката без нейно знание и изрично позволение, като го определиха като незаконно.

„Служителката на „Чистота“ изпълнява своите трудови задължения. Тя е с работно облекло и светлоотразителна жълта жилетка“, допълниха от предприятието.

На въпрос колко често и с какви способи се почиства улица „Рая“, ни бе отговорено, че се извършва всекидневно машинно метене и миене. Заради камионите, които разнасят пръст от близките строителни обекти върху асфалтовата настилка, се налага и ръчно метене през деня, заявиха още от „Чистота“.

За съжаление живеещите на улицата, част от тъй наречения кв. „Христо Смирненски“ 3, нямат усещането, че почистване се извършва толкова често.

Истината е, че колкото и усилия и ресурс да отделя общинското предприятие, докато масовите строителни дейности продължават с този интензитет – Пловдив няма да бъде зелен рай, а прашно и нездравословно петно.