Жители на ул. „Теодоси Търновски“ в Пловдив пожелаха въвеждането на „Синя зона“ около домовете им, научи TrafficNews. Централната уличка, която се намира на гърба на Младежки дом, е изключително натоварена от големия поток автомобили и рядко се намират свободни места за паркиране, обосновават се те.

Ул. „Велико Търново“, „Тракия“ и „Филип Македонски“, които са в карето, са вкарани в обхвата на зоната. Това обстоятелство обаче пренасочва всички,  търсещи паркоместа около близките сгради и Цар-Симеоновата градина, към „Теодоси Търновски“. 

Собственици на 14 жилища вече са организирали подписка. Тя е внесена официално до Общинския съвет на Пловдив, който също организира срещите си в сградата на Младежки дом. В настояването им е и въвеждане на еднопосочен режим на движение по улицата, тъй като в момента трафикът в час пик предизвиква хаос.

Сблъскваме се и с много други проблеми. Така например няма достатъчно осветление зад Младежкия дом. Не сме доволни от препълнените кофи за боклук и миризмата, която се носи от тях. Всички сме на мнение, че е крайно време Младежкия дом на Пловдив и мястото, в което заседава Общинския съвет, да бъде ремонтиран. Цялата сграда е нарисувана с графити, свърталище е на криминално проявени и наркомани и мирише силно на урина. Децата и младите хора на Пловдив, които посещават мероприятията организирани в Младежкия дом са принудени да се опитват да се развиват в тази ужасна среда. Като град с претенции на град на културата не трябва да се допуска това“, мотивират се гражданите пред съветниците от местния парламент.

Те посочват още, че поради разминаване в данни на застроителния план на Пловдив и Агенция по кадастър – собственици на имоти нямат регистрации на адресите си. Едно от настояванията им, упоменато в подписката, е именно уточняването на статута на улицата, което ще им позволи да получат адресна регистрация там.

Предстои подписката им да бъде разгледана от компетентните органи.

Съвместно с директорите на общинските предприятия „Организация и контрол на транспорта“ и „Паркиране и репатриране“ и експерти от специализирана комисия ще разгледаме искането им и ще преценим дали е удачно това да бъде реализирано. Имаме планове за въвеждане на „Синя зона“ и в други централни улици. Ако това е допустимо за ул. „Теодоси търновски“, това ще бъде предложено на вниманието на Общински съвет“, коментира пред TrafficNews зам.-кметът по транспорт Савина Петкова.