Ценни археологически находки са били открити при спасително археологическо проучване в Пловдив. Става дума за останки от римско жилище с глинен водопровод, както и скелет на жена на около 30-годишна възраст. Находките са открити в изключително малък периметър - около 5 кв.м., в зоната, в която през 2012 година бе намерено едно от най-старите изображения на Иисус Христос - стенописи в ранно-християнската гробница, която попада в периферията на Южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век. 

Впечатляващите стенописи в гробницата бяха открити при сходни условия със сегашната находка - изкопни дейности на EVN. Настоящите открития са направени отново при инвестиционно намерение на дружеството за прекарване на топловрод на прилежащата къща в строеж, която е архитектурно-строителен паметник на културата от ансамблово значение.

При изкопните работи на кръстовището на ул. "Г.М. Димитров" и ул. "Цар Асен" е открит малък сектор от антична сграда и глинена тръба. До тях е разположен гроб с покритие от стреховидно поставени керемиди. В него са открити тленните останки на около 30-годишна жена. Всички артефакти, които подлежат на преместване са били извадени, като скелетът е даден за датиране в специализирана лаборатория. Останалата част от недвижимите находки е покрита, за да не бъде увредена от неблагоприятните метеорологични условия и в частност от дъжда. 

На този терен през Ранноримската епоха е имало жилищни квартали, наречени инсули, ограничен от улици, разказа пред наш репортер археологът Мая Мартинова, под чието ръководство се изпълнява обектът. През 172 г., по време на управлението на Марк Аврелий, южно от Форума се изгражда крепостна стена, която защитава част от града в низината. Инсулите, останали извън крепостните стени, постепенно се превръщат в некрополи. Затова върху останките на ранноримските къщи се откриват гробни съоръжения от III – IV в. сл. Хр.

Предстои оглед от комисия към Министерството на културата за приемане на резултатите от теренното проучване, както и становище как да се процедира с археологията оттук насетне.

Тайната на най-древното изображение в ПловдивГробницата се е намирала в Южния некропол на Филипопол