От глоба, наложена от преброител, следва да се притесняват само онези, които умишлено саботират Преброяване 2021. Това заяви директорът на ТСБ-ЮГ Кристина Захариева пред TrafficNews.

В дните след изтичане срока на онлайн преброяването са постъпили серия от въпроси на притеснени граждани дали е възможно да бъдат пропуснат от преброител на НСИ и да бъдат глобени. Това обаче не бива да смущава пловдивчани, тъй като, ако са преброени онлайн, но не са предали уникалния си номер на преброител, системата сама ще ги валидизира.

Почти е невъзможно гражданите да не бъдат посетени от преброител и да няма вариант, в който да не успеят да се включат е обследването. Нашите преброители съумяват да покрият районите си. Периодично има преброители, които се отказват. Това може да се случи по много причини, но ние веднага търси други, с които да попълним липсата. Имаме недостиг, но успяваме да се адаптираме към ситуацията“, заяви още Захариева и допълни, че това не бива да притеснява гражданите.

Денонощно позвъняват хора, които са разтревожени, че все още не са посетени. Организация по този повод има, а техните координати се подават към местните преброители.

„Нашата цел не е да глобяваме хората, целта ни е да си съберем информация. Хората, които умишлено отказват, по-скоро подлежат на глоба от 170лв. на член от домакинството“, допълни тя.

По тази причина директорът на ТСБ-ЮГ припомня, че в Пловдив има два подпомагащи центъра, където хората могат да се преброят на място. Тяхната локация е на бул. "Цар Борис III Обединител" № 22А с работно време от 14.00 до 20.00 ч. и съответно - бул. "Санкт Петербург" № 59 - 9.00 - 18.30 часа.

За да се подпомогне процеса във финалните дни на преброяването в районната администрация на район „Централен“ ще бъде открит още един подпомагащ център, където хората сами ще могат да отидат и да се преброят, информира Захариева.

„Ние сме поставили целта да преброим 100% от населението в Пловдив и областта. Засега цифрите вървят много добре, а няколко общини в Пловдивско са почти изцяло преброени“, заключи Кристина Захариева.