Пловдив е един от 7-те български града, които ще получат финансова помощ за подобряване на качеството на въздуха. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви процедура "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух" на обща стойност 111 442 101.58 лв. Парите са по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", а бенефициентите по процедурата са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столичната община, съобщи пресцентърът на екоминистерството.

По данни на Изпълнителната агенция по околна среда в последната седмица в тези градове е отчетено най-голямо замърсяване на въздуха. С парите общините ще трябва да намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление. "Същевременно финансирането ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с осъдителното решение на Съда на ЕС за неспазване на нормите за съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух", се казва в съобщението на МОСВ.

Сред мерките, които ще бъдат съфинансирани, са подмяната на отоплителни устройства на дърва и въглища с отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа.

"Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) е допустима и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн", се отбелязва в съобщението.

Максималният срок за изпълнението на дейностите по проектите е 4 години и половина.