Екипът на TrafficNews  влезе в имота на Борислав Димитров-Бобито, задържаният в Румъния тартор на бандата за ало измами, разбита при днешната операция, проведена в София, Велико Търново и Румъния. Става въпрос за най-голямата установена организирана престъпна група, занимаваща се с телефонни измами, разясни зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Горна Оряховица, където в квартал "Калтинец" тази сутрин бяха претърсени луксозни имоти и отнети 6 лимузини на участници в групата за телефонни измами.
 
Една от къщите е именно на Бобито, който ръководел бандата, която е действала от 2017 г. и е подбирала жертвите си основно в София. Извършените измами са за над 2 милиона лева, както Trafficnews вече съобщи. Престъпникът, направил удар за 600 бона преди 4 г., е въртял "бизнеса" от Румъния, където е арестуван.
   
При акцията е задържан и друг виден телефонен измамник Васил Рогото, който също притежава впечатляващ с лукса си палат в квартал "Калтинец" в Горна Оряховица. 
 
„Операцията е проведена на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на акцията в България са задържани петима души, а в Румъния 28, като петима от тях са от най-високото йерархично ниво, включително и ръководителят на групата“, допълни Иван Гешев.
 
Останалите 23-ма, задържани на територията на Румъния, са т.нар. "въртачи" - хората, които непрекъснато са набирали различни телефонни номера в България. Той поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства след получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските власти.
 
Зам. главният прокурор поясни, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата на „ало“ измамите. „Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи на ниво „мулета“ - задържани на територията на цялата страна. Голяма част от задържаните са български граждани от цигански произход“, заяви още Гешев.
 
 
 Наскоро беше проведена акция и в меката на ало мафията у нас в русенското село Ветово, където се издигат огромни имения, вдигнати с парите от телефонни измами.