Постоянен тормоз от свекървата и зълвата е подтикнал 24-годишната Галя Рангелова от столичния квартал "Люлин" да се съгласи да зареже 6-месечното си бебе, което беше намерено вчера оставено на площадката в жилищен блок,  научи TrafficNews. Няколко часа по-рано бащата на детето Михаил Кьосев е отишъл задено с Галя около 17 часа в  дирекция "Социално подпомагане". Там 28-годишният мъж обяснил, че желае да изостави бебето си, тъй като майка му и сестра му тормозят майката на детето, защото то много плаче и това им нарушава спокойствието. 

Когато служителите са ги помолили да удостоверят самоличността си, двамата са напуснали дирекцията заедно с детето, без да предоставят повече информация, обясниха днес от Агенцията за социално подпомагане. Според запознати, на двамата родители им писнало да чакат да дойде шефа на дирекцията и заради това си тръгнали.

По-късно същия ден, около 21.50 часа, в отдела "Мобилна работа с деца в риск" към ДСП - Оборище, е постъпил сигнал от 9-то Районно управление към СДВР, че е намерено изоставено бебе в столичния ж.к. "Люлин". То било оставено пред вратата на апартамента на неговия дядо по майчина линия в детска кошничка с бележка "Ние не можем да го гледаме, по-добре социалните". При пристигане на социалните работници от отдела "Мобилна работа с деца в риск" около 22.20 часа, на адреса са присъствали патрул от 9-то РУ, криминална полиция, Спешна помощ и няколко съседи.

Бебето е било прегледано от екипа на Спешна помощ и медиците са установили, че то е клинично здраво, добре развито за възрастта си и без видими следи от насилие. Детето е транспортирано от Спешна помощ и социалните работници в Дом за медико-социални грижи.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като двете заедно се грижат за него. По информация на пресцентъра на МВР, към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това. Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

"Изоставеното вчера вечерта бебе в столичния квартал "Люлин" е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски", каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

"След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, за да могат те отново да поемат грижата за това дете", добави Петков.

Според него случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето. И добави, че броят на изоставените деца у нас е над 1000 годишно.

"Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето. Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел - превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. 

Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане", каза още министърът. Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.

Сагата със захвърленото бебе предизвика бурни дискусии в социалните мрежи. "Циганите са готови въстание да вдигнат, ако държавата им вземе децата, а българите сами си ги захвърлят",  гласи един от коментарите.