Прекратяване на работата в много сектори в Пловдив и областта доведе до масово съкращаване на работна ръка. Според последните данни въвеждането на извънредната ситуация заради коронавируса е причина стотици служители от ресторантьорския, туристическия и търговския сектор да останат по домовете си. Решенията на някои работодатели да пуснат персонала си в неплатен отпуск пък изправя хората пред въпроса на кого могат да разчитат като финансово обезпечаване на неработните дни.

"Чакаме всеки момент да се стиковат много от настъпилите въпроси с Министерството на труда и социалната политика, след което ще имаме повече данни, които ще оповестим за новорегистрираните безработни", заяви за TrafficNews директорът на Дирекция "Регионалната служба по заетостта" в Пловдив Фани Николова.

По неофициални данни в областта от средата на месец март до сега новорегистрираните безработни са между 600 и 650.

Ресторантьори алармират, че служителите им абсолютно доброволно искат да отидат на трудовата борса, тъй като няма как иначе да оцелеят. "Така или иначе ние няма как да заплащаме възнагражденията на нашите служители без да получаваме никакви доходи. Така че и ние обмисляме да ги освободим и в резултат на това те да отидат на бюрото по труда", коментират тежката ситуация пловдивските работодатели.

В същото време от Министерството на труда и социалната политика информират, че в периода 16-20 март в бюрата по труда са се регистрирали 6894 безработни, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. През същия период работа на първичния пазар са започнали 3 221 безработни. Това показват предварителните данни на Агенцията по заетостта.

От началото на март в бюрата по труда са обявени общо 11 871 свободни работни места. В периода 16-20 март 2019 г. в бюрата по труда са се регистрирали 5190 безработни, а работа на първичен пазар са започнали 6085 души. 

От регистрираните безработни в периода 16-20 март тази година най-голям дял са били заети в икономическа дейност.

Преработваща промишленост – 16,6% от случаите, следват секторите Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети – 14,3%, Хотелиерство и ресторантьорство –8,0% и Държавно управление – 7,3%. Общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни към 20 март е бил 203 615. Броят им е с 635 или с 0,3% повече в сравнение 20 февруари, когато той е бил 202 980.

Премиерът: Сервитьори, бармани и пикола временно да минат към социалната система, вместо да си седят вкъщиПремиерът не се ангажира с прогноза колко ще продължи извънредното положение