Кампанията за събиране на нужните пари за лечението в Германия на 18-годишната пловдивчанка Мила Зархулева, която има лимфо на Ходжкин, завърши с успех. Само за три дни Здравната каса е взела решение да плати необходимите 35 хил. евро, които близки и приятели на момичето се опитваха да съберат с дарения и благотворителни инициативи.

До бързата развръзка се е стигнало след намесдата на премиера Бойко Борисов, който в сряда бе в Пловдив. Там съученици на Мила го спряха и го помолиха за помощ. Борисов пожела брошура, за да се запознае с казуса, а на тръгване от Колежа обеща да „свърши каквото може веднага щом се прибере”. 

На  29 август е създадена организация комисия от Националната здравноосигурителна каса да разгледа документите за провеждане на терапия в Германия на Мила. Комисията е извършила оценка и на приложените медицински документи от Университетската клиника във Фрайбург и приела, че налице са всички основания за издаване на разрешение за лечение.

Документите на момичето са постъпили в НЗОК на 27 август по електронен път, а разрешението за лечение е подписано от управителя на касата д-р Дечо Дечев и издадено днес, 30 август, обясниха от НЗОК. 

Това означава, че Мила може да продължи препоръчаното от болницата в Германия 3-месечно лечение там, като затова изцяло ще заплати българската държава.

Един курс на лечение е на стойност 35 000 евро, като в случая с Мила препоръката на немските лекари е да бъдат проведени два курса. След това отново ще бъде извършена диагностична оценка за ефекта от лечението, както и за необходимостта от продължаването му

Преди месец Мила заминава на гости при леля си в Германия. След десетина дни се e почувствала много зле и я приемат по спешност в болница във Фрайбург. Лекарите поставят диагнозата лимфом на Ходжкин, при това вече в четвърти стадий. 

Мила учи в пловдивската Национална търговска гимназия, като изминалата учебна година завършва с отличие, а тази ще е абитуриентка. Съученициите й организираха няколко акции за набиране на дарения.

Средства за Мила бяха събирани по време на церемонията по рестартиране на ремонта на стадиона на Ботевв. Съучениците й организираха кутии за дарения и по време на концерта на Орлин Павлов на Гребната база.

Мила Зархулева мечтае да учи право и се подготвя за предстоящата и матура през 2020 година.

Бойко Борисов обеща подкрепа на 18-годишната Мила от ПловдивСредства за Мила бяха събирани по време на церемонията по рестартиране на ремонта на Колежа

Съученици на Мила й подават ръка в битката й с рака – събират средства на концерта на Орлин Павлов18-годишното момиче се бори с тежката болест - лимфом на Ходжкин