Гръцката диня като гръцкото море

Не е патриотично, но е по-хубава от нашата, твърдят познавачи

София
07.09.2019 09:00 24232 13
Гръцката диня като гръцкото море

Гръцката диня е като гръцкото море, което много българи избраха пред родното. Не е патриотично да купуваш вносна стока, а не made in BG. Но любеницата на комшиите е по-хубава от нашата - тя е по-сладка, по-червена, а корите са по-тънки, твърдят познавачи от борсата в столичния квартал „Дружба”.  И въпреки че цените са по-високи – 50-60 ст. за кг, купувачи-ценители на сочния плод не липсват.

„Аз съм търговец, но продавам само вносни дини. Първи - още през април, излизат иранските. След това узряват турските. После минаваме на гръцки.  Всички те са много сладки, с тънки кори. Чак след тях идват българските от Любимец, но те приключват много бързо. Най-късни са добруджанските”, обясни пред TrafficNews Маргарита, която държи сергия на столичната борса. Тя от години си има редовни клиенти, които пазаруват от нея, защото са сигурни, че стоката й е качествена. Затова казва, че не може да си позволи компромиси.

„В миналото дините от Любимец бяха прочути в цяла България.  Но ги развалиха от алчност – искаха бързо да изкарат големи печалби", казва Маргарита.

Пред TrafficNews запознати с далаверата разказаха, че най-известните в миналото карпузи са изгубили славата си, защото мургави "генетици" започнали да кръстосват диня и кратуна. Това е растение от семейството на тиквите, а сухият му плод в миналото се е изрязвал в единия край и се е използвал като черпак.  Пишман производители от Любимец присаждали калем от динята на кратуна, за да са сигурни, че плодът ще е твърд и траен. От това обаче иначе сочният плод става жилав и безвкусен. От лошия имидж пък пострадаха всички в Любимец, които се препитават от роденото на бостана.

Сега стопани от южния град се опитват да върнат качеството, като залагат на нов сорт - соренто. В Добруджа пък еспериментират с румънско семе - арашан. 

Маргарита е решила да не работи с български производители и по други причини – твърди, че те не са коректни. „Договарям се с производител от Добрич за 24 тона дини.  Когато дойде тирът обаче се оказва, че 1/3 от стоката е за бракуване, което е за моя сметка.

В същото време - вдигам телефона на гръка – той ми ги дава двойно по-скъпо. Но допуска и 3% фира. Така, ако в тира 1-1,5 тона са с дефекти, аз не съм на загуба, защото не съм ги платила”, обяснява Маргарита.

Според нея не вносът убива българското производство, а това, че българският производител не се е научил как се търгува. "На иранците никой не им знае езика, но и с тях се работи по-добре", казва жената.

Голям проблем е и че нашите стопани не дават фактури, а така търговецът не може да  отчете стоката си.

„Нас, легалните търговци, през ден ни проверяват за какво ли не. А тези, които се пишат производители, но всъщност са прекупвачи – обикновено от малцинствата, никой за нищо не ги закача. Те вземат и субсидии, а касовият апарат за тях е лукс. Но идват инспекторите и си затварят очите. Казват: за какво да им пиша актове, като няма какво да им взема”, оплакват се търговците на борсата в „Дружба”.

А как се познава хубавата диня? „Тя трябва да се усети. За да имаш този усет е нужно да си бил и производител, и продавач”, казва Маргарита, която е от Хасково, но е живяла и във Варна, и в София. Според нея нито шарката, нито кънтенето са гаранция, че като се прибереш вкъщи и разрежеш плода, няма да е зелен, презрял или изветрял.  Номерът с изрязването на триъгълниче, за да се види колко е червена, също не вършел работа, защото и за това си имало търговски трикове.

„Динята е като жена – мнозина я почукват, но в края на краищата един я взема”, шегуват се зевзеците на борсата в „Дружба”.

 

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
13 Коментара
Сортирай по
коментар

Ash 07:43, 08.09.2019

Няма напълно качествена стока в България. Лук, картофи, краставици, домати, дини, пъпеши...се пръскат с незаконно внасяни забранени препарати от Турция. Това си е цял добре развит бизнес, ползван от едрите земеделски производители. Ревем за качествен внос, а си траем за отровата която продаваме на българските деца. Не ви изнася коментара ми? Трайте си! Имам и телефони за контакт на "вносителите".

Oтговора0
коментар

Марчето 10:14, 08.09.2019

Най сладките дини които съм яла са били в Гърция

Oтговора0
коментар

цялата им работа е като държавата им - измама 14:07, 08.09.2019

беге мошенника - топ моше на света..и тука са налазили троловете..беге стоките са говняни, само Е-та, маргарини, платмаси, сол, аспартам и бои...НЕ ИЗБИРАЙТЕ БЪЛГАРСКОТО,ТО Е ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО ВИ!!!

Oтговора0
коментар

дядо Васю 09:46, 07.09.2019

Истината е по-различна. Гърците получават големи европейски субсидии за земеделската си продукция. На тях им е изгодно да продадат евтино, но наедро стоката си, защото тези субсидии но им стигат. У нас се субсидира най-вече зърнопроизводството. Но, там има мафия от десетина фирми, които поличават над 1 милиард годишно, а зърното и хляба нито стават по-евтини, нито по-качествени! Това е със съдействието на органите на държавата.

Oтговора0
коментар

дядо Васю 09:47, 07.09.2019

Истината е по-различна. Гърците получават големи европейски субсидии за земеделската си продукция. На тях им е изгодно да продадат евтино, но наедро стоката си, защото тези субсидии но им стигат. У нас се субсидира най-вече зърнопроизводството. Но, там има мафия от десетина фирми, които поличават над 1 милиард годишно, а зърното и хляба нито стават по-евтини, нито по-качествени! Това е със съдействието на органите на държавата.

Oтговора0
коментар

Виноградец 10:37, 07.09.2019

Дядо Васю, прав си за евросубсидиите и по-добрите условия, които Гърция е договорила с ЕС, НО Турция и Иран и те ли са договорили по-добри условия с ЕС? Няма по-големи тънкосметкаджии от сегашните българските земеделски производители. Преди години се работеше много по-лесно с тях. На тях все някой им е длъжен за нещо, границите трябвало да се затварят, мита трябвало да се слагат и не знам си какво. Казвам ти го като участник в пазара на зарзават от 10 години. Клиентът в край сметка решава кое да купи, а не желанията на Сулю и Пулю.

Oтговора0
коментар

Консуматор 11:53, 07.09.2019

За морето няма да коментирам, защото аз си харесвам нашето, но дините на съседите наистина са много по-хубави.

Oтговора0
коментар

Анонимен 13:13, 07.09.2019

Не знам кои дини са по хубави ,завчера си купихме една от една баба която ги продаваше на сергия по пътя в София ,дините бяха от Любимец но динята беше като треска,беше много червена но нямаше нито вкус нито мирис на диня.

Oтговора0
коментар

'баси мЯката 14:34, 07.09.2019

Динята е кат' жената: много я очукват, но само един я взема!

Oтговора0
коментар

Дино 15:04, 07.09.2019

Пълна глупост, за да е сладка една диня са нужни 2 неща ( в наше време са 3) слънце и вода, който нашите производители доставят на родния плод. Проблема е в номер 3... Говорим за препарати за по бързо узряване, които допълнително карат корена да дава повече сладост на плода. В нашата родина производител да слага допълнителни препарати които са скъпи , аз лично не познавам. И без друго семената са адски скъпи за нас. А повярвайте ми ако и на нашите им слагаме химия , ще са в пъти по вкусни. Хайде със здраве

Oтговора0
коментар

Познавач 16:04, 07.09.2019

Българската диня е с по нежна консистенция и когато е узряла е прекрасна,а гръцката е като оцветен ИТОНГ.

Oтговора0
коментар

Ммер 16:50, 07.09.2019

Ако знаете как гърците ги правят вкусни, никога няма да си купите. Престанете да ги хвалите. Значи наистина не разбирате от дини. Гъркиня съм , но това няма значение да казваш истината.

Oтговора0
коментар

Калин 18:06, 07.09.2019

С много неща съм съгласен с Маргарита, че мургавите събратя лъжат, Ами не купувайте от тях. Динята в Добруджа не е експеримент и семето арашан не е румънско! Някой ви е излъгал , но да попитам . Колко пъти сте ходили на место при производител в любимец в Добруджа ? Съветвам ви да отидете на място да се запознаете с хората и им дайте по високи, по реални цени, както на гърка и, ще видите как нещата, ще потръгнат и у нас!!!

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина