„Изпълнителният директор на Пловдив 2019 Валери Кьорленски сам напусна поста. Той искаше това още през 2015-а, но се радвам, че успяхме да го убедим да остане още една година”, каза кметът Иван Тотев. Относно новия директор на фондацията Кирил Велчев, градоначалникът заяви, че не той го е предложил. На въпрос кой е дал името на бившия кандидат-кмет на ГЕРБ в „Южен” кметът отговори:

 „Питайте във фондацията, аз си казах мнението, че Кирил Велчев ще се справи отлично на поста, има опит точно в тази сфера. Вижте, кметът не стои зад всичко, което се случва в Пловдив”, каза Тотев.

Припомняме, че Кирил Велчев наследи Валери Кьорленски като изпълнителен директор на „Пловдив 2019”.

Досега Велчев бе директор на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив. На последните избори той бе кандидат-кмет на район „Южен”, където изгуби от Борислав Инчев. Това бе и единствената загуба на ГЕРБ по районните кметства. Новият директор е син на общинския съветник и член на УС на Пловдив 2019 проф. Даниела Дженева.

От фондацията написаха, че  Кирил Велчев има богат административен опит в управление на културата в града. Участва активно при създаването на политики  в тази сфера, културната стратегия на града до 2024-та година и др. От 2013-а работи в дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Пловдив. Главен организатор е и на Международен фолклорен фестивал. Водеща е ролята му в инициативите за популяризиране на Капана като единствения арт квартал в България. Участва активно в развитието на културния календар на града и в привличането на нови публики и нови събития. Велчев е хореограф и режисьор по образование.

TrafficNews.bg