До няколко дни пристига и месецът, който децата свързват с Коледа, възрастните с още една неусетно изминала година, а студентите със студентския празник. Приготовленията за някои от тях започват още от началото на октомври - тоалети, аксесоари, избор на място за празнуване... А за първокурсниците си е като втори абитуриентски бал.

Едва ли много от студентите в България си задават въпроса защо точно тази дата е избрана за празник на академичната среда, но въпреки това още преди да са прекрачили прага на университетското здание, вече записани за учащи, започват да мислят за безбройните пиянски моменти, които ги очакват през следващите 4 или 5 години.

TrafficNews.bg направи проучване можем ли да намерим места за празника две седмици преди толкова чаканата дата.
Оказва се, че в повечето хотели по желаните дестинации вече голяма част от местата са запълнени. Ако сте голяма компания шанса да намерите място да отпразнувате 8-ми декември, всички заедно на едно място, е почти нищожен.
Сред тазгодишните ТОП дестинации се оказват отново Банско, Пампорово, Боровец. Голяма част от студентите предпочитат по-малките курортни селища като Рибарица, Смолян, Априлци, Велинград, Велико Търново или Трявна.

От туроператорите съобщиха, че няма видимо голям спад сред търсенето на хотели за 8-ми декември, като най-често предлаганите оферти са в пакет от две нощувки със закуски за 7-ми и 8-ми или 8-ми и 9-ти декември. Тази година 8 декември е в понеделник, така че работещите студенти ще трябва да си вземат поне два дни отпуска, ако искат да празнуват със своите колеги. Офертите за най-търсените хотели държат цени от 100 до 150 лева за две нощувки със закуски и празнична вечеря в ресторанта на хотела.

Впечатление обаче прави настройването на студентите за празника. Оказва се, че масово тази година се търсят апартаменти.
„Имаме уговорка – 5 момичета и 5 момчета, ще си спретнем купон, след което оргия”, разказа пред TrafficNews.bg студент от АУ.

Младежите използват празника, за да се отпуснат и опитат нещо различно. Още повече, че са далеч от дома.
„Тази година наистина всички апартаменти в хотела са заети, а интересът към стаите е значително по-слаб”, потвърдиха за TrafficNews.bg от 5-звезден хотел във Велинград.

За някой ресторантьори този ден след Нова година е като ден- година храни и с цел да избият оборота вдигат многократно цените.

Пловдивските дискотеки все още разполагат с места за празника, но предупреждават, че колкото по-рано резервирате места, по-лесно ще намерите място за компанията ви. И ако не желаете да правите инвестиция в хотели извън града, местните пловдивски кръчми предлагат куверти от 20 до 40 лева за човек.

Все пак няма значение къде празнувате, важно е да не забравяте, че всичко има количество и мярка. Въпреки въодушевлението на всички празнуващи се появяват многобройни лъже-агенции, които предлагат нереално ниски цени за студентите, а по-късно остават излъгани.

TrafficNews.bg