
Пловдив е дал франзелата на България и света! Тази приказка – истина разказа за TNS.bg майсторът пекар Георги Лефтеров. Той е председател на браншовата Асоциация на пекарите у нас и участва в осмото издание издание на Пролетния панаир на занаятите. Шатрата му е в групата на сдружение "Храната на Пловдив" точно пред Халите.
„Най-типичния пловдивски хляб е месен с чисти ръце и чисти помисли”, отсича Лефтеров и като всеки майстор подема приказка, докато чупи хрупкави корички и подава топлите парченца за дегустация.
„Даже франзелата е родена в Пловдив! От тук е тръгнала за цяла България и по Балканите. През социализма ноу-хауто е купено от Франция и партията издига специален завод под тепетата за направата на багети, както е името на французкото хлебче, всъщност. Преди откриването на хлебозавода става ясно, че французите дават всичко, ама не и името на тънкото хлебче. Тогава една добре известна партийна активиска от близкото минало ражда идеята специалния нов продукт да бъде кръстен на Франция – франзела. И така до ден днешен всички ядем франзели, а те са тръгнали от Пловдив.”
С хляба са свързни всички важни моменти от битието на българина. С хляб и шарена сол посрещаме и днес за „добре дошли”. Така посрещат и на съседната шатра с български майсторски натурални подправки. Тук Нина Тевекелова разказва приказката за Гюлбюл. „Според преданията гюлбюл е старобългарското име на розмарина. След Освобждението подправката е била неглижирана, защото хората погрешно смятали, че е турска и името им звучало така. А това не е вярно, българските билкари я познавали от древни имена под името гюлбюл”.
Идеята на сдружението е да възроди типичните за Пловдив и региона храни, но в чистия им вид –без консреванти и оцветители, ръчно приготвени от био продукти. Това разказа председателя на на сдружение "Храната на Пловдив" адв. Костадин Шанков. На панаира може да опитате типично пловдивските: Цалапишки бабек, либяховски старец, няколко вида лютеници и подправки плюс месени хлябове.
Идеята за „Храната на Пловдив” се родила преди окол 6 месеца и шеметно се развила. Досега в нея са включени 16 местни фирми, а още 40 са подали заявления за участие.
Първо здраво се захванали с лютеницата. Мажат ти залче и разказват Костадин и Ончо. Тя е по традиционна от над 100 години рецепта от Родопите. Освен натурална, я правят и пикантна. Има лютеница с мед, а вече правят и любимия вкус от детсството по БДС от 1978 година. Най-новата им кулинарна приказка е на основата на лютеницата и представлява разядка с ябълки и канела.
Още приказки от Пловдив и Панаира на занятите може да чуете на Узун чаршия (Малката главна) днес след обяд, когато ще бъде официалното откриване.
TNS.bg
Акценти
Виж всички



Изведнъж стана ясно, че са пълни идиоти



Спартак хвърли бомбата за Купата и обърна Пирин у дома

Скритите послания: Тайната символика на цветовете

Темите на Traffic News
