129 скрити в интернет пространството сайта бяха спрени от ДАНС. Те са били основно за продажба на дрога, за поръчване на убийства и за разпространение на порно, съдържащо насилие над деца. Мащабната операция ONYMOUS, която е била проведена съвместно с американските служби, е била реализирана в четвъртък, пише в. "Монитор".В акцията са се включили и структури от Канада, Европол, Евроджъст и Върховната касационна прокуратура. Тя е била насочена към така наречения тъмен интернет в TOR мрежата. За използването му била необходима специална програма, която генерира IP адрес, различен от този на потребителя. Цифрите били заимствани предимно от сървъри, базирани в страни от Близкия изток. Така интернет потребителят и самият сайт били практически непроследими.

Служителите на ДАНС обаче успели да установят къде са ситуирани потребителите и хората, които седят зад тези сайтове. Тайните страници били свързани с едни от най-тежките престъпления. На тях спокойно можело да се поръча убийство, да се получат данни за източване на кредитни карти, да се свали детско порно или да се купи незаконно оръжие. 

Според разпространеното от ДАНС съобщение чрез тях се перяли и пари. Разплащането през сайтовете ставало с така наречените виртуални пари биткойн. По време на операцията, която се е провела в цял свят, агентите иззели над 1 млн. щатски долара в тази виртуална валута, 180 хил. евро, злато, сребро и големи количества наркотици. 17 души, които се занимавали с поддържането и администрирането на сайтовете, пък са били арестувани. Разследващите са установили, че всички спрени страници са използвали инфраструктурата на хостинг компания в България.

Очаква се да има и още арести, ако бъде доказано участието и на други лица. ДАНС е копирала цялата информация от сървърите, а на мястото на спрените страници служителите са сложили специални банери. Акцията в световен мащаб е ударила над 410 подобни скрити домейни.

Разследването на TrafficNews.bg и един от клиповете за това как се прави Френска любов в класна стая - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg