Асеновград спаси живота на учителката по английски език Любомила Ангелова. Любимата преподавателка чу страшната диагноза левкемия  през април. Новината шокира учениците от Професионалната гимназия "Цар Иван Асен Втори" в началото на учебната година.

Тогава тийнейджърите от 10 б клас, на които Ангелова е класна, започнаха безпрецедентна акция по набиране на средства и само за 100-ина дни бяха събрани над 340 000 лева, нужни за лечението на учителката. В благотворителната кампания под мотото "Подари надежда за Люси" се включи целият град. Откликнаха и учители и ученици от други градове, дарителски SMS-и изпращаха и непознати от цяла България.

На 9 декември Любомила Ангелова или г-жа Люси, както я наричат учениците й, претърпя костно-мозъчна операция в "Хелиос клиник" в немския град Висбаден, пише "Труд". Процедурата бе на стойност 168 557 евро. В момента учителката се възстановява.

"Новините от Германия са оптимистични, но възстановителният процес трае около четири месеца. Така че ние очакваме г-жа Люси да започне отново да ни преподава от началото на следващата учебна година. Искаме да благодарим на всички, които ни повярваха и подкрепиха кампанията, защото без финансовата им помощ и съпричастност тя нямаше да успее", заяви Иван Златанов от името на 23-имата си съученици от 10-б клас, специалност "Електронна търговия".

16-годишният тийнейджър, който заедно с 10-класничката Катерина Юрганджиева бяха сърцето и душата на благотворителната акция, обяви, че тя се преустановява, тъй като събраните пари са достатъчни за лечението и възстановяването на любимата им класна.

През април м.г. при рутинен преглед се установява, че Любомила Ангелова е болна от миелоидна левкемия. Ударът е жесток, но 47-годишната учителка не губи надежда и с чувство за хумор сравнява новината за заболяването си със сблъсък с товарен влак.

Учителката минава два курса полихимиотерапия. Следващата стъпка в лечението е спешна трансплантация на костен мозък. На 28 октомври от "Хелиос клиник" й изпращат имейл, че имат донор за нея, но тъй като той не е от Европа, а от САЩ, трансплантацията ще се извърши през декември.

Дотогава цялата сума за операцията е събрана благодарение на невероятната подкрепа на цялото училище. “Спасяването на живота на една най-обикновена учителка бе превърнато в кауза“, казва 25-годишната дъщеря на Людмила Ангелова - д-р Теодора Ангелова.

Директорът на ПГ "Цар Иван Асен Втори" Йордан Диков и колегите на Любомила Ангелова дълго крили от учениците от 10-б клас защо отсъства любимата им класна, за да не ги разстройват. Когато в началото на септември лошата вест стигнала до децата, те стартирали безпрецедентната кампания.

В каузата "Надежда за Люси" първоначално се включват 500-те ученици в професионалната гимназия и техните родители, а впоследствие бивши възпитаници на училището, бизнесмени, фирми и дори целият Асеновград.

От Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Пловдив пък съдействат благотворителни кутии за събиране на дарения за Люси Ангелова да се поставят във всичките 33 професионални гимназии в областта, както и в 15 училища в Асеновград.

Учениците от 10-б клас пък пребродиха целия град и разлепиха по супермаркети е магазини. Организираха концерт. Днес са горди и щастливи, че когато вярваш, чудото се случва.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg