Собствениците на 600 от общо 1700  таксиметрови автомобила в Пловдив не са платили нито лев данък към държавата. Това е заключението на мащабната проверка започната през март 2015 съвместно от Окръжна прокуратура – Пловдив, НАП – Пловдив и отдел Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив. Анализът е извършен от екип от шестима прокурори и обхваща  цялостната дейност на превозвачите, извършващи таксиметрова дейност на територията на Пловдив.

 В хода на проверката бе установено и, че територията на гр. Пловдив се обслужва от общо 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които, в рамките на водените досъдебни производства, е установено, че не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си.

Констатирано е, че до 2007 г., до който момент за извършване на таксиметрова дейност е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на гр. Пловдив са възлизали на около 750 000 лева годишно. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметрови превози, не надвишават 60 000 лева годишно за територията на гр. Пловдив, като през 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък. 

 Предвид така констатираното над 25-кратно понижение на заплащаните от извършващите таксиметрова дейност данъци на фона на липса на намаляване на броя на автомобилите, през пролетта на 2015 г., Окръжна прокуратура – Пловдив е направила предложение до данъчната администрация за предприемане на действия по реализиране на законодателни промени в пакета данъчни закони.

Бе установено също така, че по-голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани в НАП и липсва съответна комуникация по този въпрос между двете институции, както и че към момента не са налице ефективни механизми за отнемане на лицензи за извършване на таксиметрова дейност при констатиране на нарушения.

Предстои, след обстоен анализ на направените в хода на проверката и в рамките на досъдебните производства констатации, комисията, извършила проверката, да изготви комплексен доклад, включващ и предложения за намерените за необходими законодателни изменения.

 В резултат на извършена проверка  трима собственици на таксиметрови компании са арестувани за укриване на данъци в особено големи размери. Кои са те , четете ТУК!

TrafficNews.bg