Близо час продължи срещата между представители на Общината и такива от фирмата концесионер на пазара на улица „Младежка”, който продължава да бъде спорен. Според съпругата на концесионера Атанас Червенков и адвоката й Иван Демерджиев, Общината напълно незаконно си е иззела стопанисването на пазара, пренебрегвайки решението на съда. Общинските власти в лицето на зам.-кмета Димитър Кацарски и юристи от правния отдел пък смятат, че те не са сторили нищо нередно.

Хронологията

На 11 юни след 17 часа служители на Общината са разлепили уведомления по тържището на „Младежка”, че на другия ден те ще влезнат във владение. Според представители на концесионера това е абсолютно некоректно, тъй като се случва в извън работно време, но въпреки това те входират жалбата в Административния съд за решението на кмета, а съда се произнася за спирането на заповедта. Оказва се, обаче че Общината вече е влезнала във владение на пазара.

Със засилено полицейско присъствие те уведомили всички на тържището, че Общината вече го стопанисва и те трябва да плащат таксите си само на служителите на предприятието „Общински пазари”. Адвокатът на Червенкови Иван Демерджиев недоумява как може Общината грубо да погазва решението на съда и да демонстрира сила с присъствието на над десет полицая. Общината все пак обжалва във Върховния административен съд решението на предходната инстанция, въпреки това обаче те не изпълняват решението на първата инстанция и не освобождават пазара.

На заседанието на ВАС на 19 юни общинските юристи предоставят документ според който концесионера е бил запознат с изземването на пазара на среща провела се на самото тържище. Адвокат Дерменджив обаче оспорва този документ, тъй като не е присъствал на срещата и никъде не фигурира неговия подпис, както трябва да е по закон. В крайна сметка делото продължава да се разглежда във ВАС.Първото дело заведено от Общината за разваляне на концесията е отхвърлено от ВАС, тъй като според него договорът е между две равноправни страни и е извън неговите компетенции, поради това той трябва да се разглежда от граждански съд.

Каква е ситуацията в момента

В момента таксите на тържището се събират от „Общински пазари”, тъй като според Общината павилионите са незаконни те събират единствено тротоарно право, но не и наем за самите павилиони. Хората са объркани на кога трябва да плащат, но всички дават таксите си на общинските служители. По време на спора между концесионера и общинските служители няколко души се оплакаха от ужасното състояние на пазара, според тях през годините не е направено нито едно подобрение, няма течаща вода и други подобни проблеми. Червенкова и адвокат и обясниха, че през всичките тези години Общината всячески е пречила на концесионера да извърша подобрения.

TrafficNews.bg